Ål. Foto: Anneli Svanström/TT
Immateriella kulturarv i Sverige

Ålafiske som immateriellt kulturarv

Ålafiske som kulturarv
14 min

I Nordegren & Epstein fortsätter vi vår serie om immateriella kulturarv, något som självaste Unesco engagerar sig i. Imma-vadå-teriella kulturarv, kanske du undrar? Ja, det rör sig om det där som inte är fasta byggnader eller liknande utan företeelser som är värda att bevara.

Annika Nordström, arkivchef för Institutet för språk och folkminnen, berättar om hur ålafisket ska få sin rättmätiga plats. 

- Vi har haft ett regeringsuppdrag i tre år för att ta fram förslag på immateriella kulturarv. Det handlar om att skydda och trygga sådant som vi inte kan ta på.säger Annika i Nordström i Nordegren & Epstein i P1.

Intresset för att få med sitt förslag på Unescos immateriella världsarvslista har varit stort, vilket inte riktigt var tänkt från början.

- Från början har man inte tyckt att nomineringarna har varit det viktigaste för att ta fram förslag på kulturarv.

På språk och folkminnens hemsida (se länk nedan) kan den som vill så småningom skicka in sitt eget förslag.

- Varje sak som finns på förslag måste undersökas om det passar in i konventionens målsättning och får till exempel inte strida mot mänskliga rättigheter, säger Annika Nordström.

En lyssnare som hoppas få med sitt förslag på listan är ålafiskaren Mats Svensson.

- Ålafisket har ju allt, säger han.

Och Mats Svensson ser hoppfullt på möjligheten att komma med.

- Vi måste ha rent hav och vi måste ha rent vatten. Så vi ser det här som ett samtidsprojekt för den gamla kulturen, säger Mats Svensson.

Relaterat

Mer om Spaning/Debatt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".