Pariisilaiset jonottivat ostaakseensa satiirlehden uuden numeron. AP Photo/Christophe Ena.
Kö till det nya numret av Charlie Hebdo.
Charlie Hebdo

Satirteckningar som kan uppfattas som rasistiska

Thomas får ett oväntat svar på sin fråga
22 min

"En bebis som ligger och viftar med en sabel och plötsligt råkar skära halsen av någon" - så beskriver Aftonbladets chefredaktör Jan Helin en av bilderna i det senaste numret av Charlie Hebdo i sin blogg.

Är det solidariskt lovvärt att publicera även satirteckningar som kan uppfattas som rasistiska? I Nordegren & Epstein frågar vi oss om det finns gränser och var de kan tänkas gå rent juridiskt.

Detta reder vi ut med juristen Percy Bratt och Justitiekansler Anna SkarhedElisa Rossholm som är doktorand inom konstvetenskap på Stockholms universitet och som forskar om skämtteckningar i svensk press mellan 1870 och 1900  berättar om satirens och karikatyrens trådar bakåt i historien.

Så här skriver Jan Helin om två bilder i det senaste numret av "Charlie Hebdo" på sin blogg.

"Själv reagerade jag på två saker när jag läste hela numret översatt. Det ena var en satir om muslimska barn, uttryckt genom en serieteckning där en bebis ligger och viftar med en sabel i barnvagnen och plötsligt råkar skära halsen av någon.
Pappa upp i dagen”, lyder texten till bilden.
Fyndigt eller hets mot folkgrupp med barn som illustration? Fråga värd att fundera på för ansvarig utgivare.

Den andra bilden handlade om en story som väckt stor uppmärksamhet i Frankrike, där romer förbjudits att begrava ett dött barn i en fransk kommun. Charlie Hebdo skämtar med situationen i en seriestrip som säger att problemet var inte barnen. Problemet är att döda barn drar vuxna romer till sig, illustrerat med en kö av romer till en barngrav.
Jättekul, kan man tycka och argumentera för att satiren är riktad mot franska kommunalpolitiker. Eller så kan man fundera på om detta inte är en framställning som ligger mycket nära det lagstiftaren i Sverige anser vara hets mot folkgrupp."


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".