Formgivaren Göran Österlunds förslag till hur den nya femhundrakronorssedeln ska se ut. Foto: Riksbanken.
Den nya femhundrakronorssedeln pryds av Birgit Nilsson. Foto: Riksbanken.
Nya sedlarna

Valkyria på sedeln - bra eller dåligt val?

Valkyrian på sedeln, kanske ett dåligt val
10 min

I höst kommer Birgit Nilsson att pryda de svenska 500kronors sedlarna, och hon gör det som Brünhilde i Wagneroperan Valkyrian. 

Ett dåligt val av motiv skriver operasångerskan Malena Ernman på Twitter, med anledning av att Wagner ju var antisemit.

Björn Wiman som är kulturchef på DN tycker att kritiken är överdriven även om även om den är sann. Men han håller med Malena om att just Wagner är mer intressant att kritisera än alla andra kompositörer från samma era.

- Där har Malena en poäng, Wagner urskiljer sig faktiskt, säger Björn Wiman, kulturchef DN.

Peter Egardt som har lett juryarbetet i Riksbanken inför de nya sedlarna. Han tycker att det är intressant att diskussionen har kommit igång nu först två år efter att vi bestämt motivet.

Det rör sig om 80 miljarder sedlar som snart är redo att tas i bruk och skulle det krävas är det faktiskt inte helt omöjligt säger han även om det kräver vissa ansträngningar, säger Peter Egardt.

- Vi är för sent i processen, sedlarna är provtryckta, men allt är teoretiskt och tekniskt möjligt men knappast lämpligt, säger Peter Egardt i Nordegren & Epstein i P1.

Har hon rätt eller fel?

Fråga

Relaterat

Mer om Form/Mode

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".