Så här ser hormonspiraler ut. Foto Linda Bergh/ Sveriges Radio
Så här ser hormonspiraler ut. Foto Linda Bergh/ Sveriges Radio
Hälsa

Passar spiral alla?

Spiralen är i ropet
5:16 min

Spiralen som preventivmedel är i ropet igen. Louise Epstein har några frågor i ämnet. Lotta Gyllenram Hallberg, barnmorska, svarar på frågorna.

Är spiralen ett lämpligt alternativ för de flesta kvinnor eller behöver man tänka om ifall i vissa fall?

Det har blivit enklare för kvinnor som inte fött barn att få använda spiral som preventivmedel.

Lotta Gyllenram Hallberg är barnmorska på Södermalms barnmorskor, SöS får ofta frågan om vilket preventivmedel som är att föredra från både unga och äldre kvinnor.

- Jag väljer inte det ena framför det andra. Det beror helt på vilken kvinna man har framför sig och vad hon är inställd på, säger Lotta Gyllenram Hallberg.

Att spiralen är i ropet som preventivmedel tror hon handlar om att många kvinnor inte vill använda sig av hormoner som tex p-piller och p-stav och då är kopparspiralen ett hormonfritt alternativ. Tidigare rekommenderades kopparspiralen framförallt till kvinnor som redan fött barn och inte ville ha flera. Men nu sätts den in på även yngre kvinnor som ännu inte varit gravida men som kanske vill bli i framtiden.

- Så länge man inte har en mindra missbildning på livmodern eller en pågående infektion kan man sätta in en spiral, säger hon.

En annan fråga som dyker upp är om det kan vara obehagligt för mannen vid sex om kvinnan har kopparspiral.

- Är det inte så att man kan känna trådarna, frågar Thomas Nordegren.

Han får bekräftat att så kan det vara.

- Det kan kännas för mannen ja, säger Lotta Gyllenram Hallberg i Nordegren & Epstein i P1.

Spiral populäraste preventivmedlet, men vilka biverkningar finns? Lyssna på uppföljningen om spiralen i Nordegren & Epstein i P1 här:

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".