Foto: Petra/Flickr/http://bit.ly/1Lh6YYd/CC BY 2.0
Foto: Petra/Flickr/http://bit.ly/1Lh6YYd/CC BY 2.0
Mat & Hälsa

Så stor effekt har lakrits på blodtrycket

50 gram om dagen räcker för att höja blodtrycket
8:46 min

I nya numret av Läkartidningen menar läkaren Helga Sigurjónsdóttir att lakrits ska betraktas som en farmakologiskt potent substans. Men hur farlig är denna sötsak egentligen, hur mycket kan man äta utan att behöva oroa sig för blodtrycket? 

I korridoren på Sveriges Radio har Thomas Nordegren hört sig för och fått reda på att flera kolleger berättat om att de riskerat lakristsförgiftning.

I Nordegren & Epstein reder vi ut hur stor effekt lakritsen har på blodtrycket.

Läkaren Helga Sigurjónsdóttir har nyligen genomfört en ny studie.

- Den har både goda och dåliga effekter. Blodtrycket stiger, vi samlar på oss vätska och vi kan samla på oss kalium ett mycket viktigt salt i kroppen via urinen. Det här kan leda till ganska mycket stegring av blodtrycket beroende på hur mycket vi äter.

Det är sötlakrits som studien bygger på.

- Det är en mycket viktig fråga. Även om vi inte har studerat det själva så skulle jag tro att saltlakrtis har ännu större effekt, säger Helga Sigurjónsdóttir.

Efter den studie som hon gjort där man mätt hur kroppen svarar på olika stora doser visar det sig att det inte krävs särskilt stora mängder för att märka en effekt på blodtrycket.

- Det gäller med 50 gram lakrits, det vill säga 16-17 bitar.

Helga Sigurjónsdóttir berättar också att det finns gamla studier om lakritsens goda effekter.

- Det finns studier på att lakrits får kortisol att stanna längre i kroppen, men det finns mycket bättre mediciner än lakrits om man har ett sånt problem. 

Att lakrits används i hostmedicin är för att ta bort annan smak inte för att det hjälper mot hosta reder hon också ut. 

Mer om Hälsa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".