Bakom kulisserna

Gröten - Louises trögflytande livselixir!

Louise Epstein fullkomligt ÄLSKAR gröt - på redaktionen brukar vi säga att gröten är Louises trögflytande livselixir. För på kvällarna när andra kopplar av med kanske ett glas vin, så kan Louise göra det samma fast med en tallrik gröt.

Vad betyder gröten för dig och vad är din favoritgröt? Berätta!

I Nordegren & Epstein i P1 i dag har Louise Epstein därför bjudit in två gäster som inte bara älskar gröt - utan dessutom har rest land och rike runt i jakten på mer grötkunskap. 

Recept på Louises favoritgröt

  • Hälften havregryn
  • Hälften rågflingor
  • Lite torkad frukt

Vad betyder gröten för dig och vad är din favoritgröt? Berätta!

Bibi Andersson Den enda gröt jag egentligen gillar är sk "vattgröt" kokt på vatten, grovt rågmjöl och salt. Till det rårörda lingon och ett stort glas kall mjölk vid sidan.

Björn Jönsson Gröt med socker och mjölk till frukost mån - fre. Men aldrig lör- sön- eller röddag. Som pensionär måste man markera vardagar på något sätt.

Sven-Olof Carlsson Jag började äta havregrynsgröt när jag var 1 år, är nu 72 år. Äter min gröt varje morgon. Gröt med lingon och inte någon mjölk i tallriken utan i glaset. Problem när jag ligger en natt på hotell och det inte går att få gröt men då räddar jag dagen när kommer hem på kvällen och lagar till min portion. Vid besök hos min dotters familj i USA då har hon inhandlat havregryn, hon vet vad jag behöver. Mina barnbarn älskar min gröt när dom kommer på besök. Ser med glädje att dom för traditionen vidare. Att äta gröt tillagad i micron är inte "gröt".
Kanske det blivit ett begär att börja dagen med gröt? 
Att börja dagen med gröt gör att man kan äta senare lunch om man har haft det jäktigt. Med gröt på morgonen "står" man sig bra!
Gröthälsningar!

Gunilla Wallentin För längesedan gick ett sommarprogram i radion som hette "Smultron och tång", minns inte vilken kanal. Där gav de ett grötrecept som blev en favorit i min familj . Havregryn efter antal personer, en näve russin, en skivad banan och ganska mycket kanel. Denna gröt äter jag fortfarande trots att det nog var 25 år sedan jag hörde receptet på radion. Hälsningar Gunilla Wallentin

Conny Viklund En stadig frukost som man står sig på är gröt gjord på grynblandning av alla fyra sädesslagen med en klick hemkokt lingonsylt och mjölk.
Det är den bästa frukosten även om jag varierar och äter fil och yoghurt periodvis. Gröten är nog mer vinterfrukost för mig.

Wandy Lishøj Dansk Øllebrød er kanon til dagens start. Thomas som kommer fra Helsingborg bør vide at man på den anden side af sundet har et brød som vi kalder for Dansk grovbrød, alle rester af brødet lagde man til side for at tørre dem og når man havde tilpas meget lagde man det i blød over natter i mørkt øl også kaldet hvidtøl, man kogte op det dagen der på til en vælling og havde piskefløde på.

Hertha Gunvorsdotter Höglund Havregryn, skrädmjöl, linfrö, solrosfrön, mandlar och pepparkakskryddor. Hur gott som helst! 

Sven Olof Carlsson Jag tror mitt intresse för grötfrukost är att det ger mycket energi som vi alla behöver för vårt arbete. Att koka gröt gör man med omsorg och kärlek, inte att i två minuter som det står på paketet utan vill ha en slät gröt, tillför omkring 3 dl vatten för att få gröt med rätt konsistens. Det är också viktigt för mig med rätt fabrikat.
Min fru fick jag att börja äta gröt efter 25 års äktenskap, vi har varit gifta i 48 år, så nu blir det att koka två portioner. Många har ätit gröt som barn och säger att när dom blivit vuxna vill dom inte ha gröt, varför är frågan. Jag har åkt tre Vasalopp och att grunda med havregrynsgröt före start ger energi för loppet.

Iréne Widén Vår mor kallade den "svarter gröt". Den blev något extra när blåbären mognade, då man rörde i blåbär. Nu för tiden behöver man ju inte vänta på blåbärstid då det går bra med frysta bär.

(Twitter) Karin S. Lagergren Rågflingegröt är oslagbart, helst med lite rivet äpple i eller på!

(Twitter) Joakim Granlund ‏ Det är ju tyvärr det värsta som finns. Jag önskar jag kunde tänka annorlunda men det går inte. Hjälp mig!

(Twitter) Kent Randau ‏ Jag har bojkottat gröt sedan 1991.

(Twitter) Nils Nilsson Havreflingor e perfekta, kan kokas till gröt (mindre kul), kan användas rakt av på filen/yoghurten (mkt bra) Lyssnar i em.

(Twitter) Henrik Wigilius Havregrynsgröt med xtra fiber och lingon! Men är det inte för mycket kolhydrater i gröt? Mycket tjat om kvarg och annat.

(Twitter) Margareta Bjärbo  Fiber havre + 1 dl mjölk+1 dl vatten. Ngr min i mikron. Äter med blåbär, nötter, kanel. Ingen ytterl vätska precis som i UK

(Twitter) Björn Severinsson  Havregrynsgröt, utan tvekan.

Britt Jakobsson: 1/2 dl fiberhavregryn, 1 msk havrekli, 1 krm kardemumma malen, 1 litet hackat äpple, 2 dl vatten. Koka allt i en liten kastrull. Servera med havremjölk.

Kjell Palmèr: En bra start på dagen är vuxenvälling blandat med en kopp havregryn och lite honung smakar bättre än bara havregryn och då får jag lite mer näringsämne mineraler mm. En knäckemacka till och ett glas apelsinjuice som jag kör i mixern med ett ägg lite honung och en banan.