Vad är det värsta exemplet du sett i tidningar eller på webben? Illustration: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Vad är det värsta exemplet du sett i tidningar eller på webben? Illustration: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Spaning

Vad tycker du om text som ser ut så här?

Louise: "Vitt på svart! Vad är det här för trend?"
0:49 min

Något av bland det värsta Louise vet är att läsa vit text mot svart bakgrund. I det här fallet var det så illa att hon inte ens kunde använda receptet.

Vad är det värsta exemplet du sett i tidningar eller på webben? 

Vad tycker du om text som ser ut så här?Något av bland det värsta Louise vet är att läsa vit text mot svart bakgrund....

Posted by Nordegren & Epstein i P1 on den 28 september 2015

Så här svarade Nordegren & Epsteins lyssnare:

Marie Länne Persson När man vi ha en naturlig åldersrgräns.... Och så himla mycket "äldre" behöver man inte vara för att ha svårt att tyda denna långa, lilla text i vitt på svart.

Björn Jönsson Ännu värre är att läsa röd text särskilt mot grön bakgrund. Det är som att försöka plocka smultron. 

Carina Johnsson Det beror också på punktstorlek och typsnitt och vid tryckt material är valet av papper mycket viktigt.

Maya Westin Bästa texten svart på vitt!

Leif Byqvist Det allra sämsta för mig är olika kombinationer av blått/grönt/ljust lila - har ingen att visa just nu, slängt! Bäst är ljusgul botten och blå eller svart text - typ post-it lapparna, (tycker jag)!

Leif Byqvist Min mrs har svårt att läsa textremsorna på TV - alltså vitt på svart botten och de flesta eftertexterna i filmer, (som dessutom virvlar fram med en överljudshastighet), ... men det får hon skriva om själv.

Inger Boström Jag har fått lära mig att läsbarheten är viktigast vid lay-out arbete! Det här är ett uselt exempel på det, tycker jag också! Man vill ju att läsaren SKA kunna läsa texten!

May Aro Tycker också det är svårt att se! 

Bo Nordlund Äntligen! Vägra läsa! Vansinnigt mode som biter sig i svansen. Vilka trendnissar tjänar sina sporrar på detta?

Janne Andreasson Och den gröna är inte bättre!

Nicklas Foresti Gul text mot vit bakgrund

Jarmo Nötskrika Rött/Rosa och Grönt mot vitt

Pompeius Magnus Lenneskog Klassiskt typografiskt misstag, när man sätter text mot svart bakgrund måste man spärra tecknen mer, alltså öka avståndet mellan dem. Väldigt ofta det inte görs. Det går att göra vitt mot svart lättlast, ett typsnitt som bodoni eller liknande (som i exemplet) är heller inte särskilt bra då de smala stäverna äts upp när bläcket blöder.


 Vill du också höra av dig till programmet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".