Latife Fegan arrangerar en stödgala för återuppbyggnaden av Kobane i Stockholm i kväll. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Latife Fegan arrangerar en stödgala för återuppbyggnaden av Kobane i Stockholm i kväll. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Stödgala för Kobane

6:21 min

I kväll är det en stödgala för Kobane som är en stad i ruiner efter atackerna från IS. Latife Fegan kommer till studion och berättar om initiativet.

Under förra hösten 2014 befann sig den kurddominerade staden Kobane i världspressens strålkastarljus. Staden hade belägrats av IS vilket väckte starka reaktioner och engagemang. Kring den närliggande gränsen mot Turkiet samlades många tillresta aktivister för att hjälpa flyende från Kobane. Större delen av befolkningen flydde staden och merparten av stadens byggnader bombades sönder i januari i år.

Latife Fegan berättar i Nordegren & Epstein om den stödgala för återuppbyggnaden av Kobane hon arrangerar i Stockholm i kväll.

- De som är i Kobane vill bo kvar i sin stad nu när IS inte längre har full kontroll över staden även om terrororganisationen fortfarande befinner sig inte långt därifrån. Därför samlar vi nu in pengar till att bygga upp en skola där, säger initiativtagaren Latife Fegan.

Fotnot:

Stödgalan äger rum på Rival i Stockholm. Pengarna som samlas in går oavkortat till uppbyggnaden av en skola i Kobane.

Medverkar gör bland andra Rigmor Gustafsson, Bengin Efrini , Systrarna Sahin, Mustafa Can & Magnus Hjalmarsson Neideman , Cirkus Cirkör , Burnt Out Punks, Marie Selander och Toumo Haapala, Anita Wall, Nandi Vileika.

Här kan du läsa mer om initiativet och var pengarna går:


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista