Drömmen om ett demokratimuseum.

Louise Epstein driver vidare sin idé om ett demokratimuseum

13 min

Louise Epstein efterlyser ett museum som skildrar Sverige moderna politiska historia, men kan det leda till allvarliga konflikter? Det tror Yvonne Hirdman, professor emeritus i historia vid Stockholms universitet. Hon medverkar tillsammans med Ekots Tomas Ramberg som berättar vad han helst skulle vilja se skildrat på ett svenskt demokratimuseum.

Vi frågade dig som lyssnar vad du skulle vilja se på ett demokratimuseum.

Här är ett urval av alla förslag som kommit in hittills:


"Folkets Hus gamla lokaler bör väl platsa. Fint med gamla affischer om möten i olika frågor också – finns det något från när Lise Ottesen-Jensen informerade om hur man kan göra för att föda färre barn? Eller foton på alla lag (fotboll, basket m.m.) där man ser att ungarna kommer från världens alla hörn, tagna i vanliga svenska idrottssalar, eller Hem & skola-föreningens årsmöte med även de medlemmar från världens alla hörn."

Elisabet Jonsson 

"Mona Salins väska som blev så omskriven......"

Thomas Grunselius 

"Inte döda politikers gångkläder i allafall. De var ju endast skal och hade inget med demokrati att göra. Men kanske deras spårvagnsbiljetter? Eller återlämnade pennor märkta Statsverket?"

Björn Jönsson 

"Decemberöverenskommelsen, - som ett bevis på hur politiker nästan går över grundlagen. För att man inte kan respektera ett demokratiskt valresultat, pga. partiledningar sitter fast i blockpolitiskt tänk."

Anders Igglund 

"Skillnaden mellan frånvaro av förändringar inom den sociala välfärden vid regeringsskiftet 1976 och förändringarna vid regeringsskiftet 2006. Ett museum kan ju även bestå av datorer eller klickbara skärmar över t ex regeringsskiften och avgörande lagförändringar, lite så kanske jag tänkte."

Marianne Matsson

"En politisk fråga... Risken att olika intressen kommer att flyga i luven på varandra. Det blir bra underhållning. Inte lätt att finna konsensus i de politiska ställningstagandena, tror jag. Det är som i all dokumentation. Maktens hantlangare får styra. Känner väl spontant att detta är rätt kul ändå. Någon publik framgång är nog inte särskild stor."

Per Adalbert 

"Jag vill ha ett demokratimuseum med djurens lidande i fokus. Där man kan följa djurens historia från fria djur till bruksdjur till industri med undantag av vilka djur vi valt till att kalla husdjur. Där ska man också se hur klimatet förstörs och hur mycket vatten som går åt. Helt veganska rätter ska serveras. Demokrati börjar med att man inte skadar de som inte kan försvara sig själva. Att äta en kropp när man inte ens behöver det längre är obegripligt för mig. Djur ingår i politiken eftersom bidrag ges till köttbönderna."

Maria Linde 

"Kanske svårt att genomföra eftersom det är så brett, men jag hade gärna sett något som tog upp föreningslivets uppgång och fall. Föreningslivet som blomstrade för ett par decennier sedan måste ju på ett vis ha varit en demokratiövning i det lilla, med 

allt vad det kan ha inneburit på större nivå för samhället. Och nu, med ökad individualisering, minskar engagemanget i föreningarna. Kanske minskar då även förståelsen för demokrati i allmänhet. Så nedgångna fotbollsplaner, klubbstugor och liknande kanske?"

Conny Norén


Så här hör du av dig till oss

Klicka på kommentarer för att skriva din kommentar i fältet nedan.

Skriv till Thomas eller Louise på sociala medier!

Delta i diskussioner om våra ämnen i programmet på vår Facebooksida.

Skicka ett mejl!

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista