Spaning / Debatt

Jack Werner kritisk mot effekterna av Anonymous "krig" mot IS

7:37 min

”Förvänta er massiva cyberattacker” sa bland andra den anonyme företrädaren för Anonymus nyligen i ett uppmärksammat videoklipp som spridits i sociala medier.

De säger att de vill ha hjälp från vanliga människor som oss för att sprida sitt budskap och så vill de ha pengar.

Kan Anonymous oskadliggöra IS?

Anonymous säger att de har ett gott syfte. De ser sig själva som folkets anonyma nätaktivister och brukar säga saker i stil med att: "Det är inte folket som ska frukta staten, tvärtom, det är staten som ska frukta folket".

I ett videoklipp som delats flitigt på sociala medier och uppmärksammats av internationella medier de senaste dagarna säger sig gruppen nu planera en cyberattack mot Islamska Staten - IS. Anledningen till att de nu siktar in sig på just IS är för att visa sitt stöd efter terrorattacken mot tidningen Charlie Hebdo 7 januari 2015 i Frankrike där 12 medarbetare blev mördade av jihadister. 

Varje gång Louise Epstein ser masken som nätaktivsterna Anonymous använder blir hon rädd. Hon frågar sig om de någon gång kommer be om hennes hjälp och hur hon ska hon i så fall bemöta dem då?

Jack Werner, internetjournalist, är med och reder ut det här tillsammans med Louise i Nordegren & Epstein i P1.

Vem som helst kan vara Anonymous

Till att börja med förklarar Jack Werner att vem som helst som vill kan vara med i Anonymous. Det finns nämligen ingen ledare. 

- De ser inte sig själva som en organisation och det är det som är charmen. Det är snarare en roll man iklär sig.

Så nästa gång vi ser en film där Anonymous förklarar krig eller skickar meddelande till personer eller grupper på sociala medier behöver vi tänka på det här säger Jack Werner. 

- Det är en person som ser sig själv som Anonymous som tar på sig en mask och spelar in en video och lägger upp på nätet. Sen får man se om någon av de stora Anonymous-kontona plockar upp videon och börjar hjälpta till med att sprida budskapet vidare. 

Så den som vill tillhöra nätaktivisterna behöver i princip bara byta profilbild på Facebook förklarar Jack Werner. 

Jack är kritisk till vad de här nätaktivisterna har åstadkommit hittills. 

- De har bland annat anmält konton på Twitter som sedan har blivit bortplockade men jag är lite skeptisk till det som aktivism. Det är ungefär som att försöka lösa trafikproblem genom att gå runt och peka på felparkerade bilar. 

Men för den som vill vara med och bidra till att göra det svårt för IS att rekrytera fler till sin terrorsekt har han ett bättre förslag. 

- Vill du göra det svårt för IS tror jag att det är bättre att försöka hålla utkik efter deformation. Vi har världens bästa sökverktyg under våra tio fingrar. Allt finns där, säger han.