Lyssnarfråga!

Hur handlar man om man vill undvika plast?

11 min

Civilingenjören Ellen Palm tycker att alla kan testa att dra ner på sin användning av plast. Har plastindustrins Leif Nilsson samma syn på saken?

Se filmen med Louise samlade plastbryderier: 

Med bara ett par veckor kvar till det stora klimatmötet i Paris är det hög tid att tänka på hur vi var och en kan bidra till en mer hållbar värld.

Ellen Palm uppmärksammar det genom att för andra året i rad driva kampanjen Plastfri november, som handlar om att belysa plastens roll i allas våra liv.

Hur fixar hon det själv? Louise hoppas på användbara tips.


Kan man leva utan plast?

Tydligen kan Louise Epstein inte det? Här har hon tagit med sig en säck med plast hemifrån för att demonstrera hur mycket plast som har gått åt hemma på fyra dagar i ett hushåll på tre personer.


Vilken plast skulle du inte kunna leva utan undrar vi i dag?

Så här svarade lyssnarna på Louise fråga på Facebook:

”Bra ämne Louise och en påminnelse för mig! Har bl a försökt att återbruka matkassar i plast, men de verkar bara vara gjorda för engångsbruk då de några gånger gått sönder på vägen! Tänker även på frukt och grönsaker som vi lägger i små plastpåsar för att väga och i mitt fall för självscanning! Vilket galet slöseri! Det bästa är naturligtvis att ha med sig egna tygkassar!”
Ilona Lovis Lakatos

"Gladpack" är svårt att klara sig utan! men, jag har egna kassar med till affären ! Smiley smile Köper aldrig deras plastkassar!"
Maya Westin

"Det är skrämmande att leva utan plast! Tänk på kondomer." 
Bullo Cibernetico 

"Plastpåsen till soporna (de som skall eldas), samt plastpåsarna till frukt och grönt i butiken."
 Mats Wedberg 

"Jag arbetar på sjukhus och vi använder vansinniga mängder förpackningar och engångsmaterial. En del beslutsfattare tycks tro att bara något är engångs så är det mindre risk för infektioner oavsett om det är bevisat eller ej (en operationsrock i papper orsakar 80% mer utsläpp än att använda en i tyg)."
Max E. Bergkvist

"Kolla bara plastens negativa konsekvenser i ekosystemet så kan en lätt komma till insikten om att en kan leva utan plast. Vad gjorde en innan plastpåsarna, plast-flaske-buteljerat vatten, microbeads i kosmetika,(mikroskopiskt små plastpartiklar i mascara etc.), skippa sugröret i den EJ återvinningsbara muggen på snabbmatstället - och fråga om take-away-muggen du hämtar ditt kaffe i är återvinningsbar eller möjligtvis kan användas flera gånger än en.... m.m. Våga vägra plast!"
Leif Byqvist

"Kan skriva under på plastmissbruket! Källsorterar också, det blir obscena mängder. Köper man vilken mat som helst är det en massa plast involverat. Går inte att värja sig mot."
Conny Norén

"Louise! Jag är övertygad om att inslaget är så äkta som det ser ut.
Det är på det här viset vi kan förändra, inga pekpinnar å beskäftiga besserwisser metoder. Gillar!"
Rickard Mikael Nordin

Här kan du läsa samtliga kommenterar på vår Facebooksida:


Hör av dig till oss!