Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En personlig talkshow om aktualiteter och nyheter. Med Thomas Nordegren och Louise Epstein.
Religion

Rabbin svarar på lyssnarnas frågor om judiska begravningar

Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 14.36
Rabbin Ute Steyer svarar på frågor om judiska begravningar
(12 min)
Rabbin Ute Steyer medverkar i Nordegren & Epstein i P1. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
1 av 2
Rabbin Ute Steyer medverkar i Nordegren & Epstein i P1. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Hur ser judisk begravningsritual ut? Foto: Hans Nerstu/Flickr
2 av 2
Hur ser judisk begravningsritual ut? Foto: Hans Nerstu/Flickr

Nordegren & Epstein följer upp höstens återkommande begravningsämne efter att flera lyssnare hörde av sig och ville veta mer om judiska begravningar.

Lyssna på Rabbin Ute Steyers svar här!

Flera lyssnare vill veta mer om judiska begravningar. Därför har Louise Epstein bjudit in Rabbin Ute Steyer för att svara på de vanligaste frågorna och lite till ...

Varför lägger man till exempel stenar på kistan istället för blommor ...


Frågor och svar om judiska begravningar

Vilka olika begravningsplatser finns för judar i Sverige?

Just nu finns det två begravningsplatser i Stockholm som används, två är nerlagda. I Malmö och Göteborg finns det också judiska begravningsplatser. Mer utförlig information finns till exempel i Hugo Valentins ”Judarna i Sverige”.

Hur ser kistan ut?

Alla judar begravs i en enkel träkista utan vare sig metallföremål eller skruvar. Detta för att visa på allas likhet inför döden. Man ska inte kunna skilja på vem som varit fattig och vem som varit rik. Däremot finns det variationer i hur gravstenarna ser ut.

Visas kroppen i öppen kista?

Nej

Kremeras man som jude?

Nej det gör man inte. 

Blommor är ovanligt vid en judisk begravning? Varför?

För att blommor ses som förgängliga och stenar ses som eviga.

Vem förrättar en judisk begravning?

Det är oftast rabbinen, men det kan också vara kantorn eller en annan religiös tjänsteman.

Förekommer det musik under själva begravningen?

Man sjunger judiska psalmer och så hålls det ett tal där man berättar om den döda. Meningen med det talet är att riva upp starka känslor för att hjälpa till med att sätta igång processen för sorgearbetet.

Varför begravs judar en eller max två dagar efter dödsfallet

Det har historiska anledningar. Förr i tiden behövde man begrava den döda så snabbt som möjligt på grund av att det var svårt att värja sig mot värmens påverkan på kroppen. Men det står också i Toran att man inte ska lämna en död person över natten även om det är en person som dömts till döden. Det ses som ovärdigt och lever kvar som tradition fram tills idag. Men man begraver inte en person på en Sabbat eller på judiska helger.

Kan män och kvinnor begravas bredvid varandra?

Ja

Vad är Shiva?

Shiva är en judisk sorgeritual som pågår i sju dagar efter att man begravt kroppen. Det är den dödas anhöriga tid för att få sörja. Alla är välkomna att närvara på en Shiva även om man inte är jude. Efter sju dagar får man gå tillbaka till jobbet och då börjar sorgemånaden när till exempel männen låter skägget växa och man som sörjande inte ska delta i glädjande aktiviteter som att dansa eller gå på konserter och musikevent. Allt detta för att tillåta sig själv att bearbeta sorgen och gå igenom de olika faserna i sorgearbetet som slutar med acceptans. Om det är ens föräldrar som har dött varar det judiska sorgeåret ett helt år.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".