Östen Undén blev den siste utrikesministern i Amiralitetshuset, utrikesministerhotellet, på Blasieholmen. Här syns han till vänster bredvid Tage Erlander, statsminister. Bakom syns Undéns efterträdare Torsten Nilsson som vägrade att flytta in i tjänstebostaden. På bilden är han försvarsminister. Kvinnan bredvid Nilsson är Ulla Alm, riksdagsledamot. Foto: SVT ARKIV.
1952 efter avslutat utrikesnämndsmöte. Östen Undén blev den siste utrikesministern i Amiralitetshuset, utrikesministerhotellet, på Blasieholmen. Här syns han till vänster bredvid Tage Erlander, statsminister. Bakom syns Undéns efterträdare Torsten Nilsson som vägrade att flytta in i tjänstebostaden. På bilden är han försvarsminister. Kvinnan bredvid Nilsson är Ulla Alm, riksdagsledamot. Foto: SVT ARKIV.
Läs vad lyssnarna svarar

Vad hände med Amiralitetshuset?

Ulf Svensson berättar om "Det magnefika adelspalatset"
9:09 min

Från 1790 till 1962 hade Sveriges utrikesministrar ett pampigt ministerboställe mitt i Stockholm med ett 20-tal rum. Om det inte hade varit för Torsten Nilsson som blev utrikesminister 1962 hade tjänstebostaden kanske funnits kvar och Margot Wallström hade sluppit mygla till sig en trea av Kommunal.

Den mångårige UD-medarbetaren Ulf Svensson berättar om 60-talets utrikesminister Nilsson.

Lyssna på hela samtalet här!

Hur tänkte Torsten Nilsson när han gjorde valet att inte flytta in i det flotta huset på Blasieholmen?

I Nordegren & Epstein i P1 frågar vi Ulf Svensson som jobbade på u-avdelningen, dåvarande biståndsavdelningen.

Den mångårige Utrikesdepartements-medarbetaren Ulf Svensson ägnade mycket tid åt biståndet till Vietnam. Därför hade han mycket kontakt med Torsten Nilsson och kan beskriva för oss vem Nilsson var och varför han fattade beslutet att tacka nej till tjänstebostaden mitt i city.

Här kan du lyssna på hela inslaget!


Borde utrikesministern ha en ståndsmässig tjänstebostad?

Så här svarade lyssnarna på vår Facebooksida:

Tommy Gustafsson Ministrar ska självfallet ha tjänstebostäder som är säkra och bra. Säpo bör samarbeta med " riksdagens bostadstjänst”. Däremot behöver inte lägenheterna vara några lyxlägenheter. Vill de ha lyx så får de bekosta detta själva. Självfallet ska en Utrikesminister inte stå i bostadskö utan ha en praktisk lägenhet så att han eller hon kan utföra sitt jobb i Stockholm.

 

Louise Hamilton Självklart, jättekonstigt att hon inte har det. Säkerhetsklassad, naturligtvis. Inte en andrahandslägenhet som en massa folk kan ha nyckel till.

 

P-O Moström Som det är idag kan bara Stockholmare bli ministrar om de vill ha en lägenhet (och inte har en tidigare) och inte är miljonär och kan "gå före i bostadskön" med sina pengar. Annars riskerar de att hamna i tidningsjakten! Klart de bör få en tjänstebostad.

 

Sirwan Dabagh När jag fick jobbet i Kungälv bodde jag i Lund. Jag hade tre månader på mig att skaffa bostad. Första månaden var jag inneboende men jag fortsatte söka och hittade egen förstahandsbostad. Precis som Margot Wallström skulle jag kunna förlora jobbet eller jag skulle kunna söka mig annanstans inom fyra år (en mandatperiod). Men tydligen tycker en del att de själva kan gå före i bostadsköer och vi andra levande varelser får snällt titta på.

 

Lars Ringström Ja, men eftersom det handlar om landet där rättvisa, avundsjuka, ingen ska ha det bättre än någon annan och där vi har skattefogdar som jagar oss inpå bara revbenen så måste väl för i h-e även en minister göra rätt för sej. Kolla in hennes lön och övriga förmåner.

 

Oscar Arnell Svår fråga. På något sätt känns representationsbostad väldigt förlegat, något från förra sekelskiftet. Samtidigt kanske det finns behov? Ministrar torde väl också ha behov av en linje mellan jobb och fritid? Representationsbostad känns idag förlegat och dyrt i förhållande till nyttan. Kan inte vara svårt att möta representationsbehov på andra sätt. Sen verkar det vara väldigt olika, har t.ex. talmannen en bostad? Den rollen tar emot enormt mycket besök, inte minst från utlandsdelegationer. Men hur som, får jag hoppas att de som idag får tillgång till en representationsbostad betalar för förmånen!

 

Johan Lindstén ”Ståndsmässig tjänstebostad” ..? Kan väl räcka med att regeringsförvaltningen håller med lägenhet för den som inte har en egen. Så många kökssittningar med Biden eller Lavrov lär det väl inte bli, så det räcker nog med en bostad, helt enkelt.


Susanne Rundström Ja, om hen inte redan är bosatt i Stockholm bör regeringen tillhandahålla tjänstebostad. Detta eftersom det är tufft att få lägenhet i 'Stockholm den normala vägen. Men bostaden ska naturligtvis betraktas som löneförmån och antingen beskattas eller medföra löneavdrag! "Ståndsmässig" är ju relativt, det räcker med en etta till övernattning om hen har sin riktiga bostad nån annanstans.


Vad tycker du som lyssnar?

Skriv i kommentarsfältet eller mejla!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".