Louise Epstein vill bjuda Thomas Nordegren på en klimatsmartare semla. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Louise Epstein vill bjuda Thomas Nordegren på en klimatsmartare semla. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Sassa brassa solrosmassa

Hur smakar klimatsmarta semlor?

I morse fick vi höra i Ekot Sveriges Radio att mandelodlingen i Kalifornien leder till att grundvattnet håller på att ta slut. En utmaning för alla klimatmedvetna semmelälskare.

Hur löser vi det? 

Går det att byta ut mandelmassan i semlan mot något annat?

Louise Epstein lanserar ett eget förslag på en alternativ och mer klimatsmart semla. 

Men vad tycker du? Har du något eget förslag?

Så här svarar våra lyssnare på vår Facebooksida:


Johannes Samuelson Om man nu äter Semla en gång/år på semmeldagen känns det inte som att mandeln för den dagen är något problem. Då är kanske mandeln till glögg som vissa har eller i müslin värre?

 

Johan Norén Bara äkta semlor har äkta mandelmassa. Numera svårt att hitta då det är mest aprikoskärnor i mandelmassan.

 

Peter Liljedahl Den mesta mandeln i mandelmassa är utbytt för längesedan mot aprikoskärnor och allehanda kemi. 
Boven är nog någon annanstans

 

Jimmie Segerlund Ja byt ut mot vad som helst mandelmassa e ändå inte särskilt gott 

 

Leif Byqvist Jag har mandelabstinens... men försöker låta bli mandel nu! Rehab nästa! Färsk frukt i små tärningar... det är gött mos! Men nu är det inte endast mandelodlingar som stjäl grundvatten, Nestle som fyller vatten på plastflaskor, CocaCola som också fyller sina plastflaskor, otaliga golfbanor som ska vara gröna, urbaniseringen av städerna som i ökenområdena kräver massor av vatten, industrier är mkt vattenkrävande, m.m.

 

Oskar Lind Det går utmärkt att byta ut HELA semlan mot morotsbullar och till exempel Madelaine-kaka Louise för oss som gillar Proust. Hur långt har du kommit med Proust? Jag kommer bara sakta framåt men det gör inget för det är så underbara böcker att jag kan BEGRAVAS i dom. Sven Lind i Mora...en spelevink som alltid lyssnar på ER.Fy sjutton vad lystet Thomas tittar på semlan....högg han den i flykten likt en hök????Undras kom?

 

Mats Wedberg Skjuter ni inte lite över målet nu? Hur mycket av den odlade mandeln används till mandelmassa, och hur mycket används till glöggen vi dricker till jul eller används i tillverkningen av müsli?


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista