Thomas Nordegren undrar vilka enkla jobb nyanlända med dåliga språkkunskaper och bristfällig utbildning kan få? Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Thomas Nordegren undrar vilka enkla jobb nyanlända med dåliga språkkunskaper och bristfällig utbildning kan få? Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Nationalekonomi och integration

Låglönejobb? Ja, tycker veckans nationalekonom

14 min

Kan man säga att det behövs en ny låglönesektor i Sverige? Dagens gäst, Finanspolitiska rådets Oskar Nordström Skans tycker att det finns stöd för det i forskningen - till skillnad från Gustav Martinsson, KTH, som besökte oss förra veckan.

- Det man kan säga som jag tror att de flesta ändå är överens om är att det efter åtta år bara är hälften av flyktingarna som har ett arbete. Det hoppas jag att vi alla kan vara överens om - att det är en stor del av flyktingarna som inte kommer i arbete, säger Oskar Nordström Skans.

Men hur ska det gå till för att ändra den trenden? Vilka jobb rör det sig om mer konkret? Vilka enkla jobb kan en person med knappa svenskkunskaper och låg utbildningsnivå få? 

Nordegren & Epstein-publiken har redan föreslagit följande yrken: Springschas, lärarassistent, sjukhusstädare, park-badvakt, promenadkompis åt äldre, fågel- och fladdermusholkstillverkare, cykelparkeringsvakt och busskonduktör.


Här kan du se filmen där Thomas Nordegren efterlyser lyssnarnas förslag på vilka jobb som behöver utföras och som inte kräver lång utbildning. Så här kommenterade lyssnarna dagens program på vår Facebooksida.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista