Louise blir deppig
Louise Epstein blir illa berörd av nyhetsflödet. Foto: Anders Backlund

Hur ska Louise sluta bli nedstämd av nyheterna?

Så undviker du nyhetsdeppighet
7:31 min

Louise Epstein blir deppig av nyheterna. Hon undrar hur hon ska förhålla sig till dagliga rapporter om krig, mord och problem. Ska hon börja förändra världen eller är det bättre att bara stänga av all rapportering. Jenny Jägerfeld, psykolog, ger tips hur hon ska göra.

Hur gör du för att undvika att grotta ner dig i negativa nyhetsflöden? 


Så här svarar några av er:

Margot Axelsson Stärk och bevara din egen "lilla" värld. Gör vad du kan för andra. Men vidga ditt eget lekområde. Kanske orientering. Vad blir livet utan karta och kompass?

Staffan Heldner Då försöker jag att vara selektiv och endast läsa de artiklar som är skriva av skribenter som jag har förtroende för. Kort sagt att läsa snuttnyheter som varken har någon substans eller tillräcklig källkritik gör mig varken gladare eller mer stark. Ett och annat humanistiskt och filosofiskt visdomsord brukar också kunna få mig att känna mig bättre till mods.

Freddan Olsson Byt kanal och lyssna på MUSIK eller träna på Ditt franska uttal med följande övningsfras:
"Äta gelé me' träsked i vedbon..."  Får man höra Louise träna detta i radion under dagen...?

Pia Lindholm Jag avstår dagstidningar och nyheter i radio och på tv. Man matas hela tiden med elände för att det händer en massa elände men jag mår inte bättre av att veta att "Kalle Karlsson" blivit skjuten i benet eller liknande.

Gunilla Woiski Byter helt enkelt kanal. Orkar bara inte ta in mer. Krig, mord, svek, flyktingar, tiggare. Listan kan bli hur lång som helst. Senast igår fick vi veta att Sverige kommer att befinna sig i krig inom några år. Känns bra att veta att barnbarnen kommer att ha det lika tryggt som jag - eller. Köttet blandas med "importkött" och kravmärks. "Helt ofarligt att äta" försäkras vi. Sålt bl a till förskolor. Jag börjar undra om det finns en enda ärlig människa. När fick du en god nyhet senast?

Amalia Gonzalez Stöckel Lyssnar på Nordegren & Epstein! MVH ett stort Epstein-fan. Jag drömmer om att vara hennes sidekick, det måste vara världens bästa grej att vara!

Helena Fahlberg Samma här - slutat med nyhetsprogrammen får inget syre för att kunna andas annars. Många flyr från rapporteringen gissar jag, vi stänger av. Endast lätt underhållning blir valet istället. Vi är bara människor. Vi vanliga. Som inte jobbar med nyheter det vill säga. Jag blir i alla fall inte lyckligare för att jag matas med allt elände. Vad är meningen med livet då? Att inte för en timme glömma vilken jämmerdal vi vandrar i eller?

Mats Karlsson Tänker på att det snart är vår. Alla vårblommor och sol. Politikerna som ställt till det kan ta bekymren själva precis som de gör med makten. Är de döva?

Ulf Åman Tränar orientering! En underbar sport.


Carl-Johan Friman Lägger an ett tusenårsperspektiv.

Leif Byqvist Så så så Louise... ett exempel i mängden på nätet som kan lyfta dig lite kan vara den. Sen kan man ju sk**a i att lyssna och titta så mycket på medierna. Undantaget Nordegren & Epstein i P1! Exempel... Min franska är inte den allra bästa, (däremot mrs') så när jag är i Frankrike så lyssnar jag inte på och tittar jag inte på de bedrövliga händelser som sker i världen och som det rapporteras om för jag förstår ju ändå inte. Så Frankrike tillför på det viset (bl.a.) mig mina lyckligaste stunder... Klättra i berg, cykla på vägarna och i skogen, äta god mat - finns det nåt mer? Ja, vinet förstås.... Så mitt förslag till dig idag ta ledigt, åk till Frankrike. Love & Peace! 

Marco Heimburger jag är en av dem som slutar läsa de där nyheterna. personligen vill jag beskylla medias vana att "blåsa upp" de dåliga nyheterna och helt enkelt glömma det positiva. som vi alla vet är det mord, krig och sjukdomar (tillsammans med viktnedgång och bästa receptet på den där nya tårtan) som säljer. om allt är tiptop så är folk glada och köper hellre en god bok istället för dagens tidning.

Rasmus Olsson Jag mår mycket bättre sen jag slutade se på TV-nyheter och slutade läsa kvällstidningarnas nyhetsrapportering. De vältrar sig i blod, våld och elände. Nä, P1 är ett lysande undantag, där det rapporteras om så mycket annat också.

Nitu Bhattarai Jag uppmanar er att kan ni göra några program utan att läsa dagstidningar och titta tv. Hur ska det se ut? Det är lätt att snacka om vad händer i världen.

Per Adalbert Det är ändå en viss tröst att man får reda på vad som pågår. Med djupare kunskap tror jag man förstår att livet är som det är.

Lars Olof Sjöström Byter kanal. Ser att fler gör så. Vad ska man göra. Sedan talar jag med vänner om tillståndet i världen, på fik.

Ruzica Guttman <3

Jonas Andersson Man klappar en hund eller en katt.

Fredrik Oskarsson Jag tycker det finns så mycket positivt som samtidigt sker. Inte minst inom medicinsk forskning där jag själv jobbar.

Lil Reimarsdotter Läser de viktigaste nyheterna en kort stund på nätet. Väljer ut några program i P1 att lyssna på - och absoluta favoriten är Nordegren och Epstein. (Inga nyheter på TV, det går bara inte längre!) Skulle inte klara mig utan er!!! Blir uppdaterad och får ofta skratta! Thomas utbrott över robotdammsugare - helt underbart! Ni är dessutom så kunniga i massor av ämnen! Blir glad av ert program även när ni behandlar svåra ämnen!

Marco Heimburger jag är en av dem som slutar läsa de där nyheterna. personligen vill jag beskylla medias vana att "blåsa upp" de dåliga nyheterna och helt enkelt glömma det positiva. som vi alla vet är det mord, krig och sjukdomar (tillsammans med viktnedgång och bästa receptet på den där nya tårtan) som säljer. Om allt är tipptopp så är folk glada och köper hellre en god bok istället för dagens tidning.

Anna Ståbi Humor är det som gör att man står ut. Och musik.


Har du också ett förslag? Skriv till oss!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".