Kenth Svensson, dåvarande ägare av den Ford Mustang som Polisen erbjöd som flyktbil åt Norrmalmstorgsrånarna 1973. FOTO: Cecilia Djurberg/Sveriges Radio
1 av 3
Kenth Svensson, dåvarande ägare av den Ford Mustang som Polisen erbjöd som flyktbil åt Norrmalmstorgsrånarna 1973. FOTO: Cecilia Djurberg/Sveriges Radio
Flyktbilen Norrmalmstorgsdramat 1973
2 av 3
Kenth Svenssons Ford Mustang som erbjöds Norrmalmstorgsrånarna som flyktbil 1973. Foto: SVT Bild.
Norrmalmstorgsdramat med den erbjudna flyktbilen och ambulanser väntande på rad på Norrmalmstorg 1973. Foto: SVT Bild.
3 av 3
Ford Mustangen ställdes utanför Kreditbanken med fronten pekande mot Nybroplan och Dramaten. Foto: SVT BIld.
Norrmalmstorgsdramats flyktbil är till salu

Möt polismannen som ägde Mustangen som skulle bli flyktbil

9:37 min

Just nu är den Ford Mustang till salu som polisen erbjöd Norrmalmstorgsrånarna som flyktbil 1973. Det var den då 32-årige polisen Kenth Svensson som ägde Mustangen på den tiden. Kenth kommer till studion och berättar om bilen och dramat.

Det var en blå automatväxlad Ford Mustang av -71 års modell med 183 hästkrafter som polisen ställde framför bankens entré när rånarna Jan-Erik Olsson och Clark Olofsson begärde en snabb fulltankad flyktbil.

Rånaren Olsson var beväpnad med k-pist när han klev in på Kreditbanken i Stockholm den 23 augusti 1973.

Han tog fyra personer som gisslan och krävde tre miljoner kronor och att Clark Olofsson skulle släppas ur fängelset och komma till honom i Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm. Olofsson transporterades till banken från anstalten i Norrköping, pengarna likaså.

Men det blev ingen flykt för rånarna i Ford Mustangen. Regeringen krävde att gisslan skulle släppas för att rånarna skulle få fri lejd. Rånarna vägrade släppa gisslan. Förhandlingarna körde fast. Den 28 augusti gav rånarna upp efter att polisen sprutat in tårgas i bankvalvet där de höll till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista