Från vänster: Eclipse, Dolly Style, Martin Stenmarck, Linda Bengtzing, Frans, Panetoz och Molly Sandén.
Överst från vänster: Eclipse, Dolly Style, Martin Stenmarck. Nedre raden: Linda Bengtzing, Frans, Panetoz och Molly Sandén. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Hur mår schlagern i Melodifestivalen?

Rita Jernquist och Enn Kokk om schlagerdöden
14 min

I helgen dödförklarades schlagern i Melodifestivalen av Christer Björkman, SVTs Mello-chef. Vad som karakteriserar en schlager kommer P4s musikredaktör Rita Jernquist och bloggaren Enn Kokk att berätta och Enn också om varför den är saknad.

Rita Jernquist är musikredaktör på P4 i Skövde och satt med i Grammisjuryn i år och till Melodifestvalen 1999 var hon med och tog fram bidragen till finalen då Charlotte Perelli vann med Tusen och en natt.

Enn Kokk är socialdemokrat och var med och tog fram partiprogrammen 1975 och 1990. Under alla år på olika positioner i Socialdemokraterna odlade han också sitt musikintresse och skrev kolumner för Aftonbladet kultur bland annat. Numera är han pensionär och bloggar om framför allt nordisk politik men även en hel del om Melodifestivalen. 

Hör av er till oss:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".