Debatten om den nya regionsindelningen

Nordegren & Epstein på plats i Halmstad

28 min

Regeringens förslag på de nya storregionerna har skapat debatt - inte minst i Halland. Idag sänder Thomas och Louise direkt från Halmstad. 

Idag sänder Nordegren och Epstein sänder direkt från Halmstad. Där är motståndet starkast mot förslaget att dela in Sverige i sex storregioner.

"Halland är paradiset på jorden. Här är människor friskast och lyckligast", säger hallänningarna Thomas har pratat med. Att styckas eller gå upp i någon storregion är de flesta lokala politikerna starkt emot och detta över partigränserna. För att bringa klarhet i debatten har Thomas bjudit in lokaljournalisten Bengt Hylén till radiohuset i Halmstad.

Dessutom gästas programmet av regionrådet Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) är skeptisk till den nya indelningen. – Det är svårt att övertyga hallänningarna om att ingå i en ny superregion, säger hon.

Regeringens utredare Kent Johansson är med från en studio i Jönköping och försvarar förslaget. Han menar att det bara är en administrativ förändring. – Halland kommer att finnas kvar, hallänningarna också, säger han.

Sveriges Radio-medarbetarna och exilhallänningarna Linda Thulin och Daniel Alling kommenterar.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ulrika Lindqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista