Annakarin Nyberg
Annakarin Nyberg Foto: Emil Nyberg/UMU
Viral vänskap

Därför älskar äldre sociala medier

Internetforskare: Äldre blir mer delaktiga genom sociala medier
6:40 min

Facebook börjar bli en viktigare del i äldres vardag. Annakarin Nyberg vid Umeå Universitet har forskat kring seniorers liv på internet. Bland annat tycker många äldre att de känner sig mer delaktiga i familj och vänners liv genom sociala medier.

Louise Epstein har läst en text i New York Times om att användandet av sociala medier går upp i åldrarna.

Annakarin Nyberg vid Umeå Universitet har studerat äldres internetanvändning som visar på att just Facebook är favoriten när det kommer till att välja socialt medium på nätet.

- Det jag kunde se var att man byggde sina nätverk och återknöt kontakten med gamla kompisar, familjemedlemmar eller klasskamrater från förr som man av olika skäl tappat kontakten med under livet. 

I studien fick Annakarin Nyberg till en början väldigt mycket frågor om vad Facebook ens var för någonting. Då var hon rätt hårt i sina svar som hon själv uttrycker det och bemötte deras frågor men att säga att det tyckte hon de fick upptäcka själva.

- Det ser ju väldigt mycket olika ut i hur mycket man har tränat i att vara på sociala medier och det tar ett tag innan man lär sig koderna. Till en början kanske man trycker gilla på allt innan man förstår hur det fungerar, säger Annakarin Nyberg.

Men kommer sociala medier vara något som överbrygger generationsskillnader eller kommer de tvärt om göra att vi sluter oss i våra egna grupper undrar Louise Epstein.

- Jag tror inte att man kommer vara i sin egen lilla grupp. Facebook var ju det första sociala nätverk som kom som vävde samman människor över generationsgränserna och jag tror att det är en anledning till att det är så stort i dag och att det är så spännande. Så nej, jag tror inte att vi kommer vara i vår egen lilla bubbla i framtiden, svarar hon.

Hur ser användandet ut bland äldre av andra sociala nätverk som Instagram och Twitter undrar Thomas Nordgren.

- Det har jag ingen färsk statisk på. Det man kan se där nu är att det är 35-40-åringarna som är den grupp som ökar mest på Instagram.

Men kan man säga nej till sin egen mamma om hon vill bli vän med en på Facebook till exempel undrar Thomas Nordegren vidare.

- Ja det kan man ju göra utan att hon är medveten om det. Man kan ju placera henne i en grupp där hon får se en liten bit av mitt liv men det kanske inte hon behöver veta om och på så sätt kan hon samtidigt få vara lyckligt omedveten om det, säger Annakarin Nyberg.


Vad tycker du?

Hur använder du sociala medier? Vill du dela med dig av dina egna åsikter eller diskutera det som sades i programmet.

Hör av dig till oss:

På vår Facebooksida Nordegren & Epstein i P1 svarar vi på kommentarer och tar emot tips så fort vi kan kontorstid måndag - torsdag. Men det går också bra att mejla!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".