Ett kollage Sveriges Radios utrikeskorrespondenter Maria Persson-Löfgren (Moskva) samt Hanna Sahlberg (Peking) medverkar i Nordegren & Epstein i P1 för att diskutera konsekvenserna av Trumps utrikespolitiska tal i natt.
1 av 3
Sveriges Radios utrikeskorrespondenter Maria Persson-Löfgren (Moskva) samt Hanna Sahlberg (Peking) medverkar i Nordegren & Epstein i P1 för att diskutera konsekvenserna av Trumps utrikespolitiska tal i natt. Foto: Ronnie Ritterland och Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Porträttbild på Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Moskva - Maria Persson-Löfgren medverkar i Nordegren & Epstein i P1 och diskuterar konsekvenserna av Trumps utrikespolitiska tal i natt.
2 av 3
Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Moskva - Maria Persson-Löfgren medverkar i Nordegren & Epstein i P1 och diskuterar konsekvenserna av Trumps utrikespolitiska tal i natt. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Sveriges Radios korrespondenter Radiokorrespondenter 2015 Hanna Sahlberg (Peking) Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
3 av 3
Sveriges Radios korrespondent Hanna Sahlberg i Peking. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Donald Trump kan bli president.

Donald Trumps påverkan på världen och världens inställning till Trump

Hannah Sahlberg och Maria Persson Löfgren om Trumps framtid
17 min

Hur kommer USA:s roll i världen att förändras om Donald Trump blir president? Thomas Nordegren har bjudit in två av Sveriges Radios korrespondenter för att höra mer om hur det folkliga samtalet ser ut i Kina och om den ryska statens offentliga relation till Trump. 

I går kväll höll Donald Trump sitt första utrikespolitiska linjetal. Thomas Nordegren följde talet och noterade att Trump för första gången i alla fall enligt Thomas personliga uppfattning, helt ändrat sitt uttryck.

Så här beskriver Thomas Trumps framträdande:

"Han stod inte som tidigare och jamsade som en ståuppkomiker utan han läste upp en välformulerad deklaration från en teleprompter".

Maria Persson-Löfgren, Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Moskva gästar Nordegren & Epstein i P1 för att bland annat diskutera konsekvenserna av Trumps utrikespolitiska tal i natt. Thomas Nordegren har många frågor:

Hur ser relationen ut mellan Donald Trump och Vladimir Putin är de vänner undrar Thomas - och framförallt vet man vad de tycker om varandra.

- Jag tror inte att Putin och Trump har hunnit utveckla någon direkt vänskap, men det har bara sagts positiva saker om honom. Men om man ska döma av de officiella medierna så följer de nästan enbart Trumps presidentkandidatur och framträdanden, säger Maria Persson-Löfgren.

Men hur kommer USA:s roll i världen att förändras om Donald Trump blir president, vad säger Ryssland, undrar Thomas.

- Det behöver man inte vara konspiratorisk för att säga att det som är klart är att för Ryssland är det mycket bättre med ett svagt USA än det är med ett med ett starkt USA, säger Maria Persson-Löfgren i Nordegren & Epstein i P1. 

Thomas har också bjudit in Hanna Sahlberg, Sveriges Radios korrespondent i Peking som medverkar  i programmet via satellittelefon för att få veta mer om hur folket och staten i Kina har reagerat på Trumps tal.

Har Kina ens kommenterat det, undrar Thomas.

- Det här är inte så uppmärksammat. Man bemöter inte Trump som man bemöter en president eftersom det bara är ett primärval. Så länge han inte har en titel är han inte föremål för statliga kommentarer från Kina, säger Hanna Sahlberg.

Däremot berättar hon att man kan bilda sig en uppfattning ändå genom att följa den offentliga diskussionen och samtalen om Trump i till exempel chattrum.

- Det finns ju folkliga kommentarer naturligtvis. Allt ifrån att han är en knäpp dummer till att man håller med om att han verkar ganska vettig, säger hon.


Vill du höra av dig till oss eller diskutera programmet med andra lyssnare?

Hör av dig till oss!

Här kan du följa diskussionen eller delta själv i sociala medier!

Det går också bra att skriva direkt i kommentarsfältet eller skriva till oss på vår mejladress:Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".