Thomas och Louise i gul boa
1 av 2
Thomas Nordegren vill veta hur man som värd får gästerna att stanna lika länge som på Kungens fest som slutade 05.54 på morgonen. Credit: Ronnie Ritterland
Thomas Nordegren och Louise Epstein talar festetikett med folkvettsexperten Magdalena Ribbing.
2 av 2
Thomas Nordegren och Louise Epstein talar festetikett med folkvettsexperten Magdalena Ribbing. Credit: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Festetikett med folkvettsexperten

Så får du en fest att pågå lika länge som Kungens

16 min

Thomas Nordegren är trött på gäster som går hem för tidigt och undrar hur kungen lyckas hålla sina fester igång ända till gryningen. 

Lyssnarfrågan: När är det egentligen okej att lämna en tillställning och får värden be folk stanna kvar?

Kungens 70-årskalas i helgen höll på till klockan 6 på morgonen och kungen själv lämnade festen kl. 05.54. Men på de flesta födelsedagskalas Thomas är på nuförtiden får man vara glad om folk stannar kvar till midnatt.

Redan efter maten brukar de första droppa av på grund av barnvaktsproblem och det trista ”det är ju en dag i morgon också”. Vad kan vi lära av kungens glada partajande?

Thomas Nordegren och Louise Epstein talar festetikett med folkvettsexperten Magdalena Ribbing.

Ribbings viktigaste festikettregel

- Man får absolut inte lämna festen eller komma till festen heller för den delen utan att säga hej och hej då till värden eller värdinnan, säger hon. 

Magdalena Ribbing har också ett förslag på hur man kan få gästerna att stanna länge.

- Mat, svaret är mat, vi människor gillar att äta. Så se till att det finns något gott att festa på hela tiden och meddela i god tid när nästa servering sker.

Ett konkret tips hon nämner är att till exempel säga till innan midnatt att det snart ska bjudas på vickning. 

"Ghosting" - på svenska översatt till spökning - men vad är det och är det bra?

Thomas Nordegren har snappat upp ett begrepp från en kollega som jobbar på systerkanalen P3 som han blivit nyfiken på. Begreppet som kallas för "ghosting" - eller på svenska översatt till spökning - går ut på att man lämnar festen obemärkt utan att göra för stort väsen av sig, lite som ett spöke.

Kollegans tes är alltså att man istället för att högt och ljudligt tala om för kvarvarande gäster att man går hem ska man diskret söka upp värdparet eller motsvarande och tala om att man tänkt smyga sig hem som ett spöke - därav ordet "ghosting".

Thomas passar på att fråga folkvettsexperten vad hon har för syn på den strategin.

- Helt korrekt, jag har aldrig hört talas om uttrycket "ghosting" men jag tycker att det är helt rätt sätt. Man ska absolut inte göra stor sak av att man tänker avlägsna sig. Men däremot är det återigen lika viktigt att man inte struntar i att säga adjö till den som bjudit in en till festen, säger Magdalena Ribbing i Nordegren & Epstein i P1.


Har du något knep för att få gästerna att stanna länge på festen?

Så här svarade några av våra lyssnare:

Maria Amneteg

1.Bjud roliga människor - mixen viktig
2.Bjud in dom till kl 21
3. Ingen sittande middag med tal (gäsp)
4. Bubbel och snittar
5. Bra musik - dansvänligt
6. Surprise vid midnatt (nåt som ger energi)
7. Öka tempot på musiken -
8. Skit imorgondagen

Thomas Grunselius Jag tycker det är bättre om gästerna har vett på att gå före kl 0.00!

Oscar Gyhre Jag brukar köpa två sorters chips. Lättsaltade och någon annan krydda. Om folk dricker alkohol blir de ofta sugna på salt. Jag bjöd på tacos på en fest. Det var uppskattat.

Strömmade musiktjänster är toppen att ha på fest. Så kan folk köa låtar som de vill höra. Men som värd har man såklart sista ordet om vad som ska spelas. Det är ju viktigt att alla trivs. Är det bara en person som gillar dödsmetal kanske hen inte får sin vilja igenom just den kvällen.

Lekar är kul. Jag brukar vara duktig på att dra igång en rolig frågesportlek. Den går till så att någon ställer en fråga som hen måste kunna svaret på själv. Sedan får den som kan svaret först äran att ställa nästa fråga. Sedan håller man på så tills man tröttnar. Rolig lek och så lär sig folk saker förhoppningsvis.

Birgitta Schuberth Mitt tips: Bjud in kungen!

Gert E Olsson Etanol ad lib.


Vill du höra av dig till oss eller diskutera programmet med andra lyssnare?

Hör av dig till oss!

Här kan du följa diskussionen eller delta själv i sociala medier!

Det går också bra att skriva direkt i kommentarsfältet eller skriva till oss på vår mejladress:
More about Folkvett

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".