Tv-journalisten Marianne Rundström har skrivit boken Passé – de ofrivilliga pensionärerna. Hon ställer sig frågan varför den som vill inte kan få arbeta till 75 nu när vi lever så mycket längre.
Tv-journalisten Marianne Rundström har skrivit boken Passé – de ofrivilliga pensionärerna. Hon ställer sig frågan varför den som vill inte kan få arbeta till 75 nu när vi lever så mycket längre. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

När är man passé i arbetslivet?

13 min

Det här med ålder och arbete är ju något av ett favoritämne i Nordegren & Epstein i P1. I dag får vi besök av tv-journalisten Marianne Rundström som har skrivit boken Passé - de ofrivilliga pensionärerna. Själv känner hon sig bättre på sitt jobb än någonsin.

– Vi är så himla måna i det här landet om att det ska vara jämställt, men när det kommer till ålder då finns det inte. Sverige skiljer ut sig jättemycket, säger Marianne Rundström.

Vad tror du att man kan göra för att förändra attityden?

– Jag menar att den övre gränsen för pension ska bort. Sedan ska det vara frivilligt om man vill fortsätta arbeta, vissa vill inte och orkar inte. 

Hur länge vill du jobba då?

– Får jag vara frisk så kan jag mycket väl tänka mig att jobba till 75, men inte heltid kanske utan göra andra saker också.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista