Mode

Vad är det som lockar med 70-talet?

19 min

Louise Epstein besökte nyligen Stockholm Fashion Week och lade märke till en hel del 70-talsinfluenser: unisexmode, mönster och starka färger, även om det var på ett nytt sätt. 70-talet är lockande för många, men varför undrar vi och varför var den tidens mode ibland hänförande och ibland väldigt fult? 

Vi har satt ihop en superpanel bestående av formgivaren Tom Hedqvist, designern/stylisten Isatou Jones och modejournalisten Agnes Grefberg Braunerhielm

– Själva modet på 70-talet är tråkigt tycker jag, fula mönster och konstig passform. Men hårmodet gillar jag - hårsvallet à la Farah Fawcett, säger Isatou Jones.

--Det finns en väldigt stark nostalgi, man tittar på bilderna och njuter av den avslappnade inställningen till stil. Det handlade inte om märken eller den statushets som sedan kom på 80-talet - ett väldigt aggressivt decennium när det kommer till mode, säger Agnes Brauerhielm.

– Egentligen tror jag att 60-talet är det jag gillar mest med 70-talet. Det som hände på 60-talet är för mig det som gör att 70-talet finns över huvud taget, i modeuttryck, säger Tom Hedqvist.

Hur då?

– I England till exempel , revolten mot det konservativa - den korta kjolen och så vidare. Ibland mot en fond av det viktorianska. Man plockade ju upp uniformen med galoneringar, som ett slag i ansiktet på etablissemanget.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista