Späckhuggare som simmar i havet längs Sveriges västra kust. Foto: Niklas Stråhlén/Kustbevakningen
1 av 2
Späckhuggare. Foto: Niklas Stråhlén/Kustbevakningen
Thomas Nordegren tar av sig glasögonen och tittar in i kameran.
2 av 2
Thomas Nordegren. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Djur och natur

Valexperten: "Skulle bli extremt kostsamt med återanpassning"

15 min

I Kalifornien har guvernören signerat en lag som förbjuder de spektakulära späckhuggarshowerna. Thomas Nordegren undrar vad som nu ska hända med de späckhuggare som levt i fångenskap - kan de återanpassas till frihet?

Thomas Nordegren har sett filmen Blackfish som har bidragit till det kaliforniska förbudet, genom dess dokumentation av djurplågeri och psykotiska späckhuggare som äter upp sina tränare. Det här väckte många frågor om djurets natur, och vi bjöd därför in Tom Arnbom, valexpert på WWF, till studion.

Han berättar bland annat i detalj hur det går till när mordlystna späckhuggare tar död på sina tränare genom att pressa de mot poolkanten tills de drunknar och hur deprimerade de blir av att bo i fångenskap eftersom bassängens ljudmiljö gör så att de slutar att använda sig av sitt språk eftersom det ekar så obehagligt i öronen.

Och visste du till exempel att honorna genomgår klimakteriet och därefter fortsätter att spela en viktig roll i familjen genom att ta hand om sina barnbarn?

Lyssna på hela intervjun om du vill lära dig mer!

Så här kan du höra av dig till oss:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".