Louise Epstein håller sig för öronen och tittar bistert in i kameran. I bakgrunden syns kön till en lunchbespisning.
1 av 2
Jag har tröttnat på hopplösa ljudmiljöer både hemma och på restaurang. Jag hör ju inget och dessutom tappar jag rösten. Finns det en lösning? Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Hans Ericson, generalsekreterare på Hörselskadades Riksförbund - porträttbild. Hans tittar in i kameran.
2 av 2
Louise bjudit in Hans Ericson, generalsekreterare på Hörselskadades Riksförbund, till programmet. Vilka lokaler ska man undvika och hur ska Louise välja restaurang för att höra allt som sägs?

Hörselskadades Riksförbund: Så kan ljudmiljön bli bättre på krogen

7:08 min

Vad kan restauranger göra för att gästerna ska höra bättre? Hans Ericson från Hörselskadades Riksförbund ger sina råd.

När Louise Epstein går ut och äter slås hon allt oftare av hur en ljudmiljöer är helt hopplösa. Hon har tröttnat på att inte höra vad som sägs och på att själv ta i så att hon tappar rösten för att andra ska höra.

För att reda ut detta har Louise bjudit in Hans Ericson, generalsekreterare på Hörselskadades Riksförbund, till programmet. Vad kan en restaurang göra för att ha så god ljudmiljö som möjligt?

– Det är viktigt att inte gå på trenden med det kala och ljusa, utan använd draperier och framförallt akustikplattor i taket, säger Hans Ericson.

Vilka lokaler ska man undvika och hur ska Louise välja restaurang för att höra allt som sägs?

– Grunden när det gäller dålig ljudmiljö är att det är för mycket eko i lokalen. Att det är kala väggar och att ljudet studsar runt, säger Hans Ericson.

 Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se 

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist


 

Bilder

1. Louise Epstein håller sig för öronen och tittar bistert in i kameran. I bakgrunden syns kön till en lunchbespisning. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

2. Hans Ericson, generalsekreterare på Hörselskadades Riksförbund - porträttbild. Hans tittar in i kameran. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".