Från vänster: Adonay E. Kidane och Sarika Sheerazi  som är projektledare för 127:s röster - en organisation i södra Stockholm och strävar efter att få fart på valdeltagandet.
Från vänster: Adonay E. Kidane och Sarika Sheerazi som är projektledare för 127:s röster - en organisation i södra Stockholm och strävar efter att få fart på valdeltagandet. Foto: Johan Ågren / Sveriges Radio

Gymnasielever jobbar hårt för att få unga att rösta i Skärholmen

Gymnasielever jobbar hårt för att få unga att rösta i Skärholmen
7:01 min

I förra valet 2014 sjönk valdeltagandet till 60 procent i stadsdelen Skärholmen i Stockholm. Gymnasieeleverna Sarika Sheerazi och Adonay E. Kidane jobbar hårt för att öka engagemanget inför nästa val.

Sarika Sheerazi och Adonay E. Kidane är valambassadörer i det ideella initiativet 127:s röster räknas – (där 127 syftar på de första siffrorna i Skärholmens postnummer).

Nordegren & Epstein i P1 bjöd in dem för att höra hur deras taktik ser ut!

Inför valet 2014 jobbade ambassadörerna i "127:s röster räknas" med att bland annat tillgängliggöra informationen genom att översätta valmanifesten till olika språk. 

- Sen har vi ordnat debattkvällar där vi bjudit in politiker från kommunen så att medborgarna har kunnat ställa frågor och även få svar, säger Sarika Sheerazi.

Anledningen till att de valde att engagera sig i valfrågan var det låga valdeltagandet.

Endast 60 procent av alla röstberättigade i Skärholmen valde att rösta och engagemanget var störst bland förstagångsväljarna.  

- Det finns en engagerande ungdom i Skärholmen som engagerar sig i olika föreningar i civilsamhället och vi tror att har man en aktiv ungdom kan man sprida engagemanget till vuxna, säger Adonay E. Kidane.

Sarika säger också att de tror att de kan nå flera grupper genom att rikta in sig på förstagångsväljarna.

- Lika mycket som våra föräldrar påverkar oss varje dag så påverkar vi våra föräldrar och visar man att man tycker att det är viktigt att göra sin röst hörd så tar föräldrarna det till sig, säger Sarika Sheerazi.


 

Om 127:s röster räknas

Projektet är partipolitiskt oberoende, och möjliggörs tack vare stöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (tidigare Ungdomsstyrelsen). Syftet är att öka medvetenheten om alla medborgares möjlighet att påverka samhället, och vikten av att delta i allmänna val. Målet är ett ökat valdeltagande i 127-området (Skärholmens stadsdelar Bredäng, Sätra, Skärholmen & Vårberg, som alla har postnummer 127)".

Projektet är startat av föreningen KFUM JKS, i Bredäng i sydvästra Stockholm.

Den kursiverade texten hämtad från projektets FB-sida.

Här kan du läsa mer om projekt 127:s röster räknas


På bilden: Från vänster: Adonay E. Kidane och Sarika Sheerazi  som är projektledare för 127:s röster - en organisation i södra Stockholm och strävar efter att få fart på valdeltagandet. Foto: Johan Ågren / Sveriges Radio


Programledare: Louise Epstein
Bisisttare: Thomas Nordegren

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".