Máret Steinfjell.
Våra systrar från den nya sydsamiska radiotalkshowen gör återbesök. Hur har det gått för Steinfjell & Steinfjell? Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Sydsamisk talkshow fick språkpris: "Vi pratar om ämnen som att få mens på fjället"

8:49 min

I den sydsamiska talkshowen "Steinfjell & Steinfjell" pratar systrarna Máret och Ingá Marja Steinfjell om att mens på fjället och hur man svarar på frågor som "Är du äkta same?".

Nu har programmet fått språkpris.

Det är lite drygt nio månader sedan som systrarna Máret och Ingá Marja Steinfjell drog igång sin sydsamiska talkshow Steinfjell & Steinfjell här i Sveriges Radio.

Nu har de båda systrarna fått språkpris för sitt program. På tisdagen fick de motta det nordiska språkpriset "Gollegiella 2016" av av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. 

Priset som är på 15 000 € delas ut vartannat år. Syftet med språkpriset är att främja, utveckla och bevara de samiska språken i Norge, Sverige, Finland och Ryssland.

- Jag fick en chock, berättar Máret Steinfjell som också är den yngsta som tilldelats priset någonsin.

I Nordegren & Epstein berättar Máret Steinfjell om hur det har varit att vara programledare tillsammans med sin syster och hur det är att prata om ämnen som att få mens på fjället och inte ha tillgång till toalett eller hur vanligt det är att få frågan om man är "äkta sydsame eller inte.

Hur svarar man på det och tänker systrarna Steinfjell fortsätta med sitt prisbelönta program?

Hör hela intervjun i Nordegren & Epstein i P1.


Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ülkü Holago

Relaterat

Mer om Samiska folket

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".