Fredrika Bremer, 1801-1865, författare och pionjär inom den svenska kvinnorörelsen
Fredrika Bremer, 1801-1865, författare och pionjär inom den svenska kvinnorörelsen. Foto: SVT Bildarkiv

Fredrika Bremer 200 År - Vår Samtida? Ett specialprogram från 2001 av Louise Epstein

43 min

Med anledning av 200-årsminnet av Fredrika Bremers födelse gjorde Louise Epstein 2001 ett program om hennes författarskap och dess relevans för vår tid.

Vi har plockat fram programmet ur arkivet - här kan du lyssna på det igen!

Louise Epstein om programmet:

Det jag minns starkast är hur jag brottades med de religiösa inslagen i romanen Hertha men också mina funderingar över författarens kvinnosyn där kvinnan är högre stående än mannen.

Romanen Hertha från 1856 argumenterar för kvinnans myndighet och rätt till utbildning. Vid den här tiden kunde visserligen ogifta kvinnor bli myndiga om de ansökte om det hos kungen, men det var en krånglig process som inte alltid lyckades.

Det var endast änkor som blev myndiga utan att behöva ansöka. (Bokens huvudperson Hertha lever i familj med en tyrannisk pappa som inte vill att hon ska lämna hemmet och gifta sig med den hon älskar. Han vill helt enkelt att hon ska passa upp honom.)


 

Mer om programmet: 

Innehåll: Om Fredrika Bremers relevans idag, med tyngdpunkt på hennes sätt att tänka med samtal och uppläsning ur texter av Fredrika Bremer.

Medverkande: Arvidsson, Gun (Uppläsare), Ehnmark, Anders (Tal) / författare, Kärnborg, Ulrika (Tal) / journalist, Burman, Carina (Tal) / författare, litteraturvetare, Manns, Ulla (Tal) / idéhistoriker.

Upphovspersoner: Bremer, Fredrika (Författare) 
Producent och programledare: Louise Epstein
Sändes: 2001-08-28

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".