Livemusik i studion

Iiris Viljanen med sånger om komplicerad kärlek

7:27 min

Flera av Iiris Viljanens texter handlar om kärlek som tagit slut och om omöjlig kärlek.

- Jag kände att jag var tvungen att få ur mig de här berättelserna.

Louise Epstein gillar att upptäcka ny musik och en av hennes favoriter på senare år är popbandet Vasas Flora och Fauna. Ett band som gjorde succé med debuten ”Släkt med Lotta Svärd”.

Men orkestern hinner splittras innan första skivan släpps. Iiris Viljanen hoppar nämligen av för att göra egna grejer.

På kort tid har hon gett ut två skivor. Den första, den instrumentala pianoskivan ”Kiss me, stupid kom i våras och för en månad sen kom ”Mercedes” med sånger om komplicerad kärlek.

I Nordegren & Epstein i P1 berättar Iiris om hur hennes texter förändras när hon byter språk från finska till svenska.

- Jag är finsk men jag gick i svensk skola det var så jag lärde mig svenska. När jag skriver på svenska använder jag kanske inte helt likadan ord som på finska, men det är mest för att det ska låta bra, berättar Iiris.

Flera av sångerna handlar om kärlek som tagit slut och om omöjlig kärlek.

- Det är kanske inte för att det tilltalar mig, snarare så kände att jag var tvungen att få ur mig de här berättelserna, säger Iiris.

Hennes låt ”Plötsligt ful” som hon framför live i studion handlar till exempel om hur man plötsligt kan känna sig ful för att man mår dåligt.

- Den handlar om en slags premenstruell dysfori. Man kan känna igen sig i den om man själv har haft eller känner någon som har haft känslan av ett psykiskt illamående. 

Slutligen berättar Iiris Viljanen om vilka nya utmaningar hon upplever som soloartist.

- Jag har börjat med det här slags pratet som jag utvecklat i andra projekt. Men det är en utmaning i att hitta rytmerna och att hinna med. Samtidigt är det som en slags koordination också för mig när jag ska göra den här rappen samtidigt som jag spelar piano, säger hon.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista