Överläkaren Mathias Sjöberg och Per Edquist, polisinspektör kommer till studion.
Överläkaren Mathias Sjöberg och Per Edquist, polisinspektör kommer till studion för att prata om hur man pratar med barn om alkohol. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Så pratar du med ungdomar om alkohol

14 min

Hur pratar man med sina barn om alkohol egentligen? Hur orolig ska man vara för vodkabilen? Ska man polisanmäla en langare fast ens barn inte vill det? Överläkaren Mathias Sjöberg och Per Edquist, polisinspektör kommer till studion.

"Som förälder har man ett långtgående ansvar"

Ett vanligt samtalsämne när föräldrar med tonårsbarn träffas är alkohol. Flera lyssnare har bett Louise ta upp det här ämnet så i dag är det dags. Hur pratar man om alkohol egentligen?

Per Edquist, polisinspektör kommer till studion för att bland annat prata om vilka risker som kommer med alkohol.

– Man utsätter sig för risker. Unga tjejer som kliver in i en bil med två okända män för att åka iväg någonstans och hämta alkohol. Det kanske inte är någonting som man skulle göra annars, men drivet att få tag på alkohol gör att man ändå tar risken, säger han.

Dessutom kommer överläkaren Mathias Sjöberg till programmet.

– Det är viktigt att föräldrar pratar med varandra och inte bara med sina barn. Man bör börja prata tidigt och för att få en inblick i barnens fritidsaktiviteter. Det är inte barnens ansvar att ta, det är föräldrarnas, säger han.

Det är något som Per Edquist håller med om, inte minst när det kommer till langning.

– Mitt råd till föräldrar är anmäla langare. Som föräldrar har man ett långgående ansvar, säger han.

 

Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se 

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren Producent: Anna Tullgård

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".