Melodifestivalen 2017

Borde vi vara mer försiktiga med ordet "fuck"?

3:56 min

Melodifestivalvinnaren Robin Bengtsson bytte ut ordet "fuck" mot "freaking" i sin refräng. Vad det nödvändigt? 

Melloexperten Kris Boswell: "De hade inte fått göra så i Storbritannien"

Använder svenskar det engelska ordet ”fuck” på ett felaktigt och lättvindigt sätt? Flera svenska schlagerlåtar har fått byta ut ”fuck” för att inte svartlistas i radio.

Förstår vi inte hur grovt det låter för dom som har engelska som modersmål? 

Thomas Nordegren reder ut tillsammans med Sveriges Radios Kris Boswell, som förklarar hur engelsmännen ställer sig till ordet ”fuck”.

– Ja, jag känner mig lite som Maggie Smith i Downton Abbey, att "oh mr Nordegren vad är det du säger i radio?". Det är ett väldigt starkt ord. När jag sitter här vid en radiomikrofon så tar det emot att ens använda det.

Men Kris Boswell säger också att det som gör att många engelskspråkiga med honom reagerar - är i vilket sammanhang det används. 

- Det handlar om kontext. Kanske att man använder ordet på det sättet i vardagsspråket om jag till exempel skulle prata med min far eller min bror. Men inte i en poplåt som spelas inför miljoner barn.

Jag hörde hur barn runt omkring mig sjöng med i de här låtarna och som engelsman kändes det lite konstigt ...

I lördags var det ju dags för den stora finalen i Melodifestivalen där en vinnarlåt skulle utses för att representera Sverige i Eurovision Song Contest. Kris Boswell som har bevakat tävlingen för Sveriges Radio sedan flera år tillbaka befann sig som vanligt på plats i Friends Arena. Den här gången satt han på läktarplats i publiken och berättar att han reagerade starkt.

- Jag hörde hur barn runt omkring mig sjöng med i de här låtarna och som engelsman kändes det lite konstigt, säger han.

I Storbritannien skulle det nämligen aldrig fått hända berättar han.

- De hade inte fått göra så, det hade "beepats ut". Före klockan nio på kvällen får det inte förekomma några svordomar i brittisk tv.

I Eurovision Song Contest är reglerna lika hårda. Så att Robin Bengtsson som vann den svenska finalen ändrade sitt "fucking beautiful" till "freaking beautiful" var klart nödvändigt, anser Kris Boswell.

- I Eurovision är det helt förbjudet med svordomar så om en låt som innehåller "f-ordet", som vi kallar det för, hade vunnit, ja då hade de ändå behövt ändra i låttexten. 

Men han tillägger också att det återigen är jättestor skillnad på sammanhang. 

- I amerikansk hiphop används ordet mycket men när det kommer till en modern poplåt som i Lisa Ajax då skaver det någonstans.

(*Lisa Ajax sjunger "I don´t give a fuck about what the others say". reds anmärkning). 

Men behöver vi som pratar svenska vara mer försiktiga med att använda det här ordet när vi befinner oss ute i världen, undrar Thomas Nordegren.

- Absolut, svarar Kris Boswell. 

Men han tror också att det är svårt för de med svenska som modersmål att lära sig var gränsen går.

– Jag har bott här i tjugo år och jag har själv svårt att bedöma svenska svordomar, vad som är grovt och inte, säger han.

Vad tycker du?

Här kan du diskutera med andra lyssnare!

Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se


Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Helena Huhta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista