Louise Epsteins semlor utan mandelmassa. Istället har hon gjort massan av solrosfrön respektive hasselnötter.
Louise Epsteins semlor utan mandelmassa. Istället har hon gjort massan av solrosfrön respektive hasselnötter. Och socker! Foto: Anna-Karin Ivarsson/Sveriges Radio.

Louise recept på semlor utan mandelmassa

Thomas smakar mandelfria semlor som Louise bakat
5:20 min

Louise Epstein har bakat semlor utan mandelmassa.

Louise säger att hon har bakat miljövänliga semlor med någonting annat än mandelmassa som fyllning så det blir provsmakning i studion. Thomas säger sig vara skeptisk. 

Här är receptet för den som vill göra egna:

Ta ungefär 2 deciliter torkade solrosfrö, rosta dem lätt i en torr stekpanna och kör dem sedan i en matberedare/mixer tills de har blivit en massa som påminner om jordnötssmör. Tar en stund. Söta med florsocker eller honung vad du gillar bäst. När det är dags att göra semlan blanda solrosfrömassa med bullinkråm och lite ovispad grädde. Lägg detta i semlan på vanligt sätt och toppa med grädde.

nordegrenepstein@sverigesradio.se

Mer om Vettiga recept

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".