Kristina Winberg Sverigedemokraterna.
Kristina Winberg, som är med oss från en studio i Strasbourg, är skeptisk till Sveriges medlemskap i unionen, som enligt henne har förändrats. (OBS: Bilden är från ett tidigare tillfälle) Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

EU-akuten: Kristina Winberg hoppas på ”Swexit”

6:53 min

Nordegren & Epstein i P1 passar på att uppmärksamma 60-åringen EU. I vår miniserie EU-akuten samtalar vi med olika partiers EU-parlamentariker. Gäst i dagens program: Kristina Winberg (SD).

"Jag har ingen tilltro"

I dag fortsätter också vår serie om EU:s framtid turen kommit till Sverigedemokraternas Kristina Winberg som ser stora problem med dagens EU.

– Det kommer kris efter kris, man försöker göra nödlösningar, men allting man gör misslyckas, säger hon.

Kristina Winberg, som är med oss från en studio i Strasbourg, är skeptisk till Sveriges medlemskap i unionen, som enligt henne har förändrats.

– Tanken var att det skulle var ett samarbete med frihandel och fredsprojekt, men EU har tagit över mer och mer. Vi har ingen självbestämmande rätt kvar, säger hon.

Som musikstycke som ska spegla hennes känsla väljer hon "Kom och ta mig" med Brandsta City Släckers, en låt som framfördes i melodifestivalen 2002.

Behöver EU förändras och i så fall hur? Kristina Winberg säger att hon ser stora problem med dagens medlemskap och att Sverige borde teckna ett avtal med EU utan att egentligen vara med i själva unionen.

– Jag har ingen tilltro. Det EU vi röstade för 1994 är inte alls det EU vi ser idag och jag ser hur det håller på att falla ihop.

Trots att Kristina Winberg förespråkar ”Swexit” är hon ändå mån om ett enat Europa.

– Vi måste ha ett samarbete i Europa, men vi borde få till en folkomröstning i Sverige om vi vill vara kvar i EU, säger hon.

Här kan du höra samtliga delar i serien EU-akuten

Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Anders Backlund

Mer om EU-akuten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".