Christina Andersson och Misse Wester
Christina Andersson, från myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och Misse Wester, doktor i psykologi, pratar om krisberedskap i dagens Nordegren & Epstein. Foto: Stina Sämgård / Sveriges Radio AB
Kris och beredskap

Så överlever du en zombiekatastrof

17 min

Vilket skafferi lämpar sig för kris? Hur bemöter man en zombie? Och hur stor tilltro kan vi sätta till människan i en katastrof?

Det är krisberedskapsvecka den här veckan, Anders Ygeman och MSB vill att vi alla ska ha en krislåda hemma. Beredskapslagren är avskaffade så nu är det upp till oss själva att bunkra vatten och konserver och batterier och att ta fram det gamla spritköket och transistorradion.

Christina Andersson, från myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kommer till studion och berättar mer om krisberedskapsveckan också.

– En krislåda är mer av en symbol, men det är viktigt att man ser över vad man har hemma i form av konserver. Det är smart att ha extra av mat som klarar sig länge, säger hon. Och tillägger att samhället kan göra mycket, men att vi måste vara självständiga.

– Alla individer har ett eget ansvar för sig och sin egendom, säger hon.

Men hur agerar vi vid en verklig kris? Plundrar vi och slår ihjäl varandra eller blir vi hjälpsamma? undrar Thomas. Det kan Misse Wester, doktor i psykologi, svara på.

– I den akuta fasen delar vi våra resurser, vi hjälper de som är närmast. Sedan vet vi inte om det håller i sig på lång sikt. Om vi beter oss annorlunda när vi är utan el i tre månader, säger hon.

Medverkar gör också Herman Geijer, zombie-överlevnadsexpert.

– Zombies går inte att resonera med, de plöjer fram som en våg. Herman Geijer delar också med sig av sina bästa tips för hur man överlever en zombiekatastrof.

– De sociala aspekterna är viktiga att vi känner våra grannar och att vi kan hålla ihop i grupp. Vi klarar oss dåligt själva, säger han.

Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Helena Huhta

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista