Bilder på jeans ur modedesignern Louise Linderoths kollektion med jeans anpassad för personer som sitter i rullstol.
1 av 3
Bilder på jeans ur modedesignern Louise Linderoths kollektion med jeans anpassad för personer som sitter i rullstol. Foto: Jan Berg
Louise Linderoth, modedesignstudent Textilhögskolan i Borås sitter i en rullstol och tittar på ett av sina plagg. Till vänster en klädhäst med jeans för rullstolsburna.
2 av 3
Kan man förena lekfullhet och samhällspåverkan? Det tror Louise Linderoth som designar jeans för rullstolsburna. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio
Louise Linderoth, modedesigner och avgångselev på Textilhögskolan.
3 av 3
Louise Linderoth, modedesigner och avgångselev på Textilhögskolan. Foto: Privat

Intervju: Louise Linderoth gör jeansmode för rullstolsburna

3:01 min

I förra veckan hörde Louise Epstein ett kort inslag i Ekot som gjorde henne nyfiken. Det handlade om modedesignern Louise Linderoth som tog examen från Textilhögskolan nu i vår med en kollektion anpassad för personer som sitter i rullstol.

Kan man förena lekfullhet och samhällspåverkan? Det tror modedesignern Louise Linderoth som fick idén till att formge jeans som fungerar när man sitter i rullstol. 

På Louise hemsida kan man läsa att:

"... tyvärr kan mode inte vara lättsamt, lekfullt och påverka samhället samtidigt, eller kan det? Jag tror det".

Nu har idén blivit verklighet i form av en kollektion med jeansmode för rullstolsburna.

Vilka var de främsta utmaningarna?

- Skillnaden egentligen på en sittande kropp och en stående kropp är ju att kroppen gör två 90-gradersvinklar istället för att stå rakt upp. Där blir det ju problematiskt att sitta i någonting som är konstruerat för att stå rakt upp. Det åker in i magen fram och blir ett glapp bak, vilket inte är bekvämt och kanske inte jättesnyggt heller. 

Hur gjorde du för att göra ett plagg som både var snyggt och skönt?

- Jag började med att försöka hitta en grundkonstruktion som var bekväm som satt snyggt med linningen som utgångspunkt. Problematiken när man sitter ner i ett par jeans som är konstruerade för en stående kropp är ju att linningen blir mycket högre fram och mycket lägre bak. Jag jobbade för att få upp linningen så att den satt jämnt både fram och bak och så  jobbade jag på designen utifrån den konstruktionen.

Tittar man på bilderna som visar Louise Linderoths examenskollektion är det snyggt och kreativt. Ett par jeans räcker ända upp till näsan, andra är lite nedhasade

Hur gjorde du för att jeansen skulle kännas snygga?

- Just i mitt examensarbete var det väldigt viktigt att det skulle vara de här typiska jeansdetaljerna och att det skulle vara väldigt klassiska jeans. Att använda stickningar, gylf och linning och sådana saker som man förknippar med jeans. Jag tycker själv att det är väldigt snyggt när de är väldigt autentiska. Men det var också viktigt för arbetet att få till autenticiteten i jeansen. 

Vad menar du med autentiskt? 

- Alla detaljer som jeansnitar och att stickningarna ska vara grova och rejäla.

Är myntfickan med?

- Ja! Myntfickan är viktig. Det är som en femficksmodell av jeans och då sitter myntfickan inuti ena framfickan.

Du har alltså inte gjort någon annan version?

- Nej. Det är det som har varit viktigt att hålla det väldigt klassiskt och tydligt som jeans är.

Det finns ju en del personer som både sitter i rullstol och står upp ibland eller går på kryckor eller med käpp. Ser det hemskt ut då eller går det att kombinera?

- Det går absolut att kombinera. Jag har gjort två olika konstruktionsförslag. Ett där jag har gjort en konstruktion utifrån den sittande positionen och från början gjort ett mönster utifrån det. Det andra är ett förslag där jag har dekonstruerat ett par jeans som är gjorda för en stående kropp som funkar då både i stående och sittande. Men det finns jättemycket potential för att fortsätta utveckla det här så att det blir så bra som möjligt både i stående och sittande. 

Tror du att du kommer att revolutionera jeansbranschen nu?

- Jag vågar kanske inte vara så kaxig, men jag känner att det finns mycket potential i det här som jag brinner för att utveckla. 

Ser du några kommersiella möjligheter - det blir inte bara ett examensarbete?

- Nej absolut inte. Jag håller redan på att utveckla det här. Jag läser en sommarkurs där jag fokuserar det här för en mer kommersiell marknad och göra prototyper och skisser och så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".