Blommor och bin

Tjusningen med bikupor och nyslungad honung

12 min

Hur mår de svenska bina? Vad kan Karsten göra för att hjälpa bibeståndet på traven? Vi dyker ner bland blommor, bin och nyslungad honung.

Vi ska ägna oss åt biodling i Nordegren och Epstein i P1; idag med Karsten Thurfjell och Louise Epstein vid sin sida. Hur ska det gå för de vilda bina, som hela tiden minskar i antal? frågar sig Karsten. Med tanke på hur viktiga är för pollineringen av i princip allt som växer, skogar, frukt och grönsaker - behöver vi vara oroliga? Lotta Fabricius Kristiansen, naturpedagog och projektledare för Svenska Bin och Hasan Ramic, musikjournalist och biodlare, reder ut hur det funkar med blommor och bin.

Lotta Fabricius Kristiansen ser ljust på framtiden och förklarar att allt fler blir intresserade av biodling. – Många vill hjälpa bina och göra något positivt. Man gör en viktig insats genom att ha honungs bin. Många av våra bär och frukter behöver pollineras, säger hon.

Hasan Ramic förklarar vad han tycker är tjusningen med biodling. – Själva honungen är bara slutprodukten av allt det roliga. Jag gillar arbetet runt mer. Honungen är bara kladdig, säger han.

Just nu kan vi njuta av nyslungad primörhonung med doft av försommarblomster, den är också extra nyttig sägs det. – Man har olika bigårdar så därför blir det olika smak, just nu har jag honung och vitklöver. Maskrosen känner man av bara man lyfter på locket till bikupan, säger Lotta Fabricius Kristiansen.

Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se

Programledare: Karsten Thurfjell
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Minna Grönfors