Gunnar undrar:

Färre insekter än vanligt i sommar?

15 min

Inga getingar och inga mygg. Gunnar Bolin tycker att det har varit USELT med insekter i Sverige i sommar. Håller du med?

Varför verkar det ha varit en så usel sommar för insekterna på många håll i landet? Det ger entomologen Linda Strand svar på.

Har det varit ont om insekter i år?

-        Ni är inte ensamma om den observationen. Jag har fått en hel del mejl där folk har varit oroliga och velat ha en lösning på problemen. Det man kan säga är att det har varit ett väldigt speciellt år. Det har varit väldigt lokala variationer. Det var en ovanligt nederbördsrik vinter i Norrland medans på Gotland hade vi den nionde torraste vintern. Det har varit väldigt lokala skillnader och det påverka mängden insekter.

Kan man dra alla insekter över en kam eller är det några som blir fler eller några som blir färre?

-        Om man har två arter som har samma födoval så kan man döpa de för art ett och art två. Om den ena arten har ett dåligt år då gynnas ju art två därför att då är det ju mer mat till den arten och det är fler av den arten som överlever och kan lägga ägg till nästa år. Men där är naturen rätt fiffig och reglerar sig rätt bra av sig själv. För det ju dessutom insekter som är parasiter och om en art gynnas så gynnas ju även den artens parasiter. Dessutom finns det ju parasiter på parasiter och då blir det som en slags överbefolkning i det ekosystemet och då blir det ett problem i det ekosystemet.

Hur kan vi människor hjälpa till?

-        Myggbon får man per automatik om man har en trädgård. Det är väldigt populärt för speciellt öbor på Öland och Gotland att man samlar regnvatten i tunnor. Är de inte helt täta så blir får man ett myggbo där.

Finns det några speciella växter vi behöver odla om vi har en egen trädgård?

-        Generellt är det största vi behöver göra på individnivå att göra landskapet mer mosaikartat och varierat. Man kan plantera nektarresurser eller göra en liten vedhög av död ved som gynnar ganska många insekter. Man kan också göra enkla val som när man står i butiken och ska välja en köttbit att slänga på grillen så kan man välja naturbeteskött därför att vi behöver ängs och betesmarker till insekterna.

Vilka arter har haft ett bra år i år?

-        Om man tittar på de insekter som flyger just nu och har till exempel en fjärilsbuske i sin trädgård så har man vanliga besökare som amiralfjäril, tistelfjäril men nässelfjärilen däremot verkar ha haft ett lite sämre år i år.  

Hur påverkar det insekterna att vi klipper gräset kort och ofta det är ju till exempel populärt med plattläggning i våra trädgårdar?

-        Om man tänker på insekternas infrastruktur och de vägar de behöver flyga så tar insekterna en risk när de flyger från en tomt med en gräsmatta som är rik på växter med nektar över till grannen som kanske har gräsmatta och stenar. För om du tänker att du är en liten insekt vart tar du vägen då? Så det är en liten risk man tar där som insekt att nu gör jag den här djärva flygningen över den här plattsättningen.

Och om det nu är så mycket färre insekter så undrar vi oroligt vad våra fåglar ska äta?

Våra vänner svalorna till exempel, vad äter de om det inte är fullt med knott i luften? På det svarar Magnus Hellström, som är chef för Ottenby fågelstation på Öland.

Hur ser det ut hos dig?

-        Just nu utanför mitt fönster så flyger både hussvalor och backsvalor.

Har ni haft ont om insekter?

-        Det har varit en hyffsat normal säsong fågelmässigt och häckningarna verkar ha gått någorlunda bra i år. Vi tror inte att vi har något rekordår och vi har inte haft något katastrofår heller.

Katastrofåren är det oftare då det har varit väldigt kallt och regnigt?

Ja det är det och framförallt om det infaller under den här känsliga tiden under försommaren i juni när fåglarna har lagt ägg och ungarna har kläckts. Då måste det finnas det finnas mycket mat i markerna och mycket insekter för att de ska klara häckningarna bra.

Men vad gör då fåglar som är rena insektsätare om det är dåligt med insekter?

-        Det beror på när den här perioden med dåliga födoresurser infaller. Om det är tidigt på säsongen kan man säkert förvänta sig att det är dåligt med ägg i kullarna. Men är det under perioden när ungarna ligger i boet så är det snarare så att man en hög dödlighet. Det blir helt enkelt färre flygga ungar per bo.

Flygga? Vad sa du nu?

-        Flygga förlåt det betyder flygfärdiga. Alltså det blir färre flygfärdiga fåglar som lämnar boet.

Hur vanligt är det med fåglar som kan äta både insekter och vegetabilier?

-        Det finns många exempel på fågelarter som kan äta både insekter och skifta till vegetabilisk föda men det är väldigt få ungar som kan äta frön.

Stämmer det att svalor och tornseglare som man ofta ser i luften äter mest insekter?

-        Ja det stämmer. Både vad det gäller svalor och seglare så är det insekter som står på menyn året runt.

Finns det någon risk att svalorna och tornseglarna väljer att se sig om efter en annan plats att bo på efter ett dåligt insektsår (undrar Gunnar Bolin oroligt)?

-        Jag skulle inte tro att det händer efter bara en säsong. Men sker det upprepade gånger så finns det nog risk att du blir av med dina svalor. Men för bara en säsong så behöver du inte vara rädd alls.

Hur länge till får vi njuta av svalorna?

-        Det beror lite på i vilken del av landet man bor, vi bor ju i ett avlångt land. I de norra delarna av Sverige så undrar jag om inte de flesta svalorna har stuckit redan nu. För det är framförallt nu från mitten av augusti och en månad framåt ungefär som större delen svalorna lämnar oss. De allra sista de ser vi här i södra Sverige i första halva av oktober.

 


 

Vad tycker du som lyssnar? Håller du med om att det varit färre insekter än vanligt i år?

"Det stämmer, väldigt lite insekter. Vi hade getingar som började bygga 5 bon på vår vind, men efter 1 månad övergav de sina bon och försvann utan att vi gjort något för att de skulle försvinna. I trädgården finns blommor som humlor,fjärilar, bin och andra insekter brukar tycka om, men t.om. bladlössen har lyst med sin frånvaro." /Elsie Strömberg

"Lite färre vedervärdiga kryp än vanligt, kan jag nog hålla med om."/Anders Gunnar Bergquist

"Hos oss har det varit invasion av insekter, men inte så många olika arter. Myror, två sorters skalbaggar, getingar, trollsländor, flugor av olika bitande slag, fas vi bor långt ut i skogen i Skåne.
Mina bin har haft det kämpigt, men klarat av en avläggare. Dåligt med honung." /Niklas Kraft 

"Det stämmer verkligen! Inte en enda geting har surrat i trädgården och myggen är obefintlig på kvällarna!!! Har alltid haft flugsmällan redo och jagat getingar mest varje dag alla år.Framför allt har de varit på hugget när vi ätit ute, men i år är de bara borta!! Bor i Österskär." /Kerstin Ehn 

"Vi har aldrig haft mygg i trädgården på 14 år förrän denna sommar då det varit massor. Sydvästra Skåne har varit fullständigt invaderat." /Cecilia Stadler 

"Jag gjorde ett kort stopp nära Sturup och på några sekunder var min bil full av mygg." /Olle Carlsson

"Småländska höglandet har varit tämligen insektsfritt." /Ulla-Britt Ekman

"Intressant, när kommer insektsforskaren så man kan lyssna? Tycker också det är skrämmande lite. Norrköping och Loftahammar. Inga mygg alls känns det som. Lite humlor. Ovanligt orädda ormar, hört att det varit ovanligt mycket ormar. Blir glad av varje litet kryp som kommer in, lyfter ut dem i burk. Har fat med vatten till bin och humlor för att försöka hjälpa. Spelar det roll att många bara vill ha altaner eller stenläggning på sin tomt och enbart krukor med blommor? Om man bara ska välja några växter i trädgården, vilka är bäst för insekter?" /Anna Nilsson

"Det har varit ljuvligt. Man har faktiskt kunnat vara ute i skogen utan att bli uppäten!" /Mariella Petrovic 

"Några drottningar tidigt i våras och 3 myggor. Sen inga, bara flugor." /Barbro Göransson

"Inte en geting och få mygg tom i skogen. En hel del humlor på lavendeln. Som vanligt kan jag tycka. Detta i Hälsingland. Däremot har jag reagerat på att det uppträder en del insekter som jag aldrig sett förut. Horningar och skalbaggeliknande lite större sorter." /Gunilla Häverdal Eriksson

"Har bara sett en enda geting i sommar, men många mindre djur. /Jim Lagerlöf 

Bor på gränsen mellan Närke och Värmland. Inte så mycket getingar här hemma i år, har inte sett så mycket humlor eller bin heller. En del fjärilar i alla fall, fast inte så mycket av nässelfjäril och påfågelöga som det brukade vara förr om åren. Vet inte om det är kålfjäril, jag sett mest i år. Har varit dålig på att klippa gräs, så blåklockor, smörblommor, klöver m.m. växer hej vilt både utefter dikeskanterna och på gräsmattan. Kanske är till lite hjälp för insekterna, att jag varit lat med gräsröjandet? :D /Jan-Åke Dahlqvist

"Säkert kortsiktigt och egoistiskt men få myggor o getingar o massor av humlor passar mig perfekt och så har det varit på Gotland. Inte så mycket fjärilar dock vilket är sorgesamt. Även om kålfjärilarna förstås flyger runt de insvepta kålodlingarna ..." /Marianne Lindahl

"Har alltid haft flugsmällan redo och jagat getingar mest varje dag alla år.Framför allt har de varit på hugget när vi ätit ute, men i år är de bara borta!! Bor i Österskär." /Kerstin Ehn

Här kan du följa hela diskussionen samt själv delta