Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En personlig talkshow om aktualiteter och nyheter. Med Thomas Nordegren och Louise Epstein.
Torbjörn Nilsson, professor i historia.
Torbjörn Nilsson, professor i historia vid Södertörns högskola. Credit: Anne Ibelius
Vad kan spanjorerna och katalanerna lära sig av Sverige och Norge?
10 min

År 1905 upplöstes den svensk-norska unionen. Historieprofessorn Torbjörn Nilsson menar att det finns en hel del likheter mellan det som skedde då och det som nu sker i Spanien och Katalonien.

Kung Felipe VI av Spanien läxade på tisdagskvällen upp de katalanska ledarna och kallade de ”oansvariga”. Även när Norge ville bryta sig ur unionen med Sverige 1905 spelade kungen, Oscar II, en viktig roll. Och det finns fler likheter mellan dessa två konflikter, menar Torbjörn Nilsson som är professor i historia vid Södertörns högskola.

- Det är en nationell våg som växer fram och blir betydelsefull. Den ena parten anser att man lider av gemenskapen och försöker hitta juridiska sätt att ta sig ur den. Det finns en oro lokalt och i omvärlden för att det ska bli krig och så kommer frågan om folkomröstning in i spelet.

Torbjörn Nilsson är medförfattare till boken 1905 - unionsupplösningens år: Nya perspektiv på ett svenskt-norskt drama. Han förklarar att Norge aldrig tillhörde Sverige, även om många tror det. Och det är en av de stora skillnaderna mellan dagens situation i Sydeuropa då Katalonien ju är en del av Spanien.

Även om unionen bestått hade Sverige varken fått tillgång till Norges olja eller skidlandslag eftersom det handlade om en union mellan två olika stater, där Norge hade egen ekonomi och politisk ledning. 

Däremot var den svenska kungen också kung av Norge och utrikespolitiken sköttes från Stockholm. Till sist tröttnade Norge alltså på att vara underordnat Sverige på detta sätt.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".