Jonas Nordström, rättschef på Skolverket
Jonas Nordström, rättschef på Skolverket Foto: Björn Andersson/ Sveriges Radio

Skolverket: "Man ska inte tvinga på någon en skoluniform"

8:38 min

Skoluniform minskar mobbing menar förespråkarna. Men Skolverkets Jonas Nordström håller inte med. - Eleverna ska bestämma själva, säger han.

Thomas har bott i länder där skolor har uniformstvång och alla elever går i likadana kläder. Det är praktiskt sparar pengar för föräldrarna, tar bort moderiktig hets, ökar jämställdheten och minskar mobbning menar de som gillar skoluniformer. Skolverkets rättschef, Jonas Nordström, kommer till studion och berättar varför han inte tror att skoluniformen är lösningen. – Det är klart att det finns en märkeshets, men det handlar ju om skolans värderingar. Det löser man inte med skoluniformer, säger han.

En skola i Norrköping vill införa skoluniformer. Skolverket säger nej elever ska själv få bestämma hur de vill vara klädda. – Kläder och utseende är ett individuellt uttryck och det ska eleverna själva bestämma. Man ska inte tvinga på någon en skoluniform. Dessutom finns inget bevis för att betygen skulle bli bättre eller att mobbing skulle minska på grund av skoluniform, säger Jonas Nordström.

Epost: Nordegren@epsteinverigesradio.se

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Helena Huhta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista