Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En personlig talkshow om aktualiteter och nyheter. Med Thomas Nordegren och Louise Epstein.

Så bakar du med mindre socker.

Publicerat måndag 30 oktober 2017 kl 15.32
"Det går att minska på sockret i de flesta recept"
8:36 min
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson, kakdrottning och bakboksförfattare. Foto: Anders Backlund

Louise Epstein älskar kakor. Dock oroas hon över alla rapporter om det osunda med söta bakverk. Det har kommit flera larm om att vi behöver minska sockret i vår kost.

Men bullar och kakors idé är ju att vara söta, så hur gör man då? Det finns hopp säger bakboksförfattaren och domaren i Hela Sverige Bakar Birgitta Rasmussen.

- De flesta recept fungerar med mindre socker, säger hon i programmet.

Birgitta Rasmussen konstaterar att trenden med mindre socker märks i exempelvis programmet "Hela Sverige bakar" som hon medverkar i.

- Socker och smör har en betydelse för smakresultatet, i synnerhet i bakverk med exempelvis kryddor som kanel och nejlikor, annars blir det beskt.

Hon säger också att socker behövs för att jästen ska kunna jäsa, men det sockret försvinner i den kemiska processen.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".