Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson, kakdrottning och bakboksförfattare. Foto: Anders Backlund

Så bakar du med mindre socker.

"Det går att minska på sockret i de flesta recept"
8:36 min

Louise Epstein älskar kakor. Dock oroas hon över alla rapporter om det osunda med söta bakverk. Det har kommit flera larm om att vi behöver minska sockret i vår kost.

Men bullar och kakors idé är ju att vara söta, så hur gör man då? Det finns hopp säger bakboksförfattaren och domaren i Hela Sverige Bakar Birgitta Rasmussen.

- De flesta recept fungerar med mindre socker, säger hon i programmet.

Birgitta Rasmussen konstaterar att trenden med mindre socker märks i exempelvis programmet "Hela Sverige bakar" som hon medverkar i.

- Socker och smör har en betydelse för smakresultatet, i synnerhet i bakverk med exempelvis kryddor som kanel och nejlikor, annars blir det beskt.

Hon säger också att socker behövs för att jästen ska kunna jäsa, men det sockret försvinner i den kemiska processen.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".