Roger Persson-Österman, professor i skatterätt vid Stockholms universitet gästar studion.
Roger Persson-Österman, professor i skatterätt vid Stockholms universitet gästar studion. Foto: Björn Andersson/ Sveriges Radio

Skattelagstiftning - går det att ena moral och juridik?

9:07 min

Är det möjligt att förena ett moraliskt ansvar att betala skatt med ett juridiskt? Och har alla skattebetalare samma moraliska kompass?

Trots att många av dem som avslöjats för att ha skatteplanerat inte gjort något olagligt finns det de som menar att det finns en moralisk skyldighet att aldrig försöka betala mindre i skatt. Louise undrar om det är teoretiskt möjligt att skapa en skattelagstiftning som gör det omöjligt att skatteplanera så att ingen kan säga att han eller hon har brutit mot en moralisk skyldighet att betala skatt?

Roger Persson-Österman, professor i skatterätt vid Stockholms universitet, kommer till programmet och förklarar och har tror att det är svårt att ena just moral i ett rättsligt sammanhang.  – Folks moraluppfattning varierar väsentligt. Man tenderar att följa den moral som tillhör gruppen. Företagare har en skattemoral och anställda har en annan moral, säger han.

Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista