Jörgen Huitfeldt, journalist på Kvartal, fd Studio Ett.
Jörgen Huitfeldt, journalist på Kvartal, fd Studio Ett. Foto: Björn Andersson / Sveriges Radio
Nordegren & Epstein 14 november

"Jag är inte borgerlig opinionsbildare"

10 min

Studio Etts mångårige programledare Jörgen Huitfeldt överraskade både kollegor och lyssnare när han slutade för att istället gå till den okända nättidningen Kvartal.

Han har i tidigare intervjuer sagt att han vill ha en mer vuxen debatt och att han ibland känt sig begränsad. Vi undrade förstås vad han menar med det? Här följer ett utdrag av hela intervjun, som är ca 10 minuter lång.

- Det har varit för mycket fokus på åsikter, generellt. Och för lite på att försöka ta reda på saker. Så det ska jag försöka göra. Och utgå från fakta vi kan enas om. Jag tycker att vi bidrog till ett fortsatt prat. Utan att vi kom vidare, menar Jörgen Huitfeldt.

Du har lyft fram flyktingkrisen som något som har påverkat dig professionellt?

- Som journalist har jag funderat på varför vi började rapportera om alla problemen som en stor invandring på kort tid för med sig, först när politikerna hade gett klartecken? Det har stört mig mycket.

Menar du att politikerna styr medierna?

- På något sätt så uppfattade jag det lite så. När de sa att "det här går inte längre" så var det som att alla anpassade sig efter det. Det kändes inte bra när journalistiken ska vara oberoende och helst uppmärksamma problem innan de är väldigt stora.

Hur vill du göra i ditt nya jobb?

- Tänk alltid själv, först. Försök ställa dig lite utanför surret. Annars blir man lätt en del av det.

Integriteten bland oss journalister var noll, har du sagt?

- Ja, kanske lite tillspetsat, men ja jag tyckte nog det. Jag tyckte att jag försökte ändå.

Har inte det att göra med att man är rädd att bidra till främlingsfientlighet och motsättningar i samhället?

- Jo men den stora ironin är att man då snarare göder det i stället, tycker jag.

Du var en av P1:s mest profilerade röster men sa upp dig för att gå till en liten relativt okänd tidskrift. Vet du vem som äger dig nu, så att säga.

- Jag frågade förstås innan jag sa ja till detta, vilka de var, och det ringde inga större varningsklockor för mig.

Kollade du dem då?

- Nej, det gjorde jag inte. Ingen jättepersonresearch. Jag fick ett gott intryck av de personer som jag hade att göra med. Så lever jag ofta. Då litade jag på dem.

Ni är två anställda och din chef är före detta chefredaktör på magasinet Neo. Hon är ju på det blåa laget. Borgerig intellektuell debattör. Innebär detta att du nu ser dig som en borgerig opinionsbildare:

- Nej. Jag uppfattar det som att de delvis rekryterade mig för att de vill komma bort från det. Jag upplever att de är genuina. Eller. Vi är genuina, i att belysa samhället från alla möjliga vinklar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista