Zoë Mutami, svensk-zimbabwier som vuxit upp i Zimbabwe och idag jobbar som kommunikationschef på ett försäkringsbolag i Sverige.
Zoë Mutami, svensk-zimbabwier som vuxit upp i Zimbabwe och idag jobbar som kommunikationschef på ett försäkringsbolag i Sverige. Foto: Björn Andersson/ Sveriges Radio

Jakten på kontanter i Zimbabwe

13 min

Vad är viktigast för människorna i Zimbabwe just nu: ekonomi eller demokrati?

 I förra veckan avgick Zimbabwes president Robert Mugabe efter att enväldigt ha styrt landet i 37 år. Landets ekonomi är i ruiner och idag ska vi blicka framåt. Zoë Mutami, som vuxit upp i Zimbabwe kommer till studion. – En helarbetsdag kan gå åt till att förska få tag i kontanter och före detta tjänstemän sitter i vägskäl och säljer kontantkort, säger Zoë Mutami om situationen i landet.

Dessutom medverkar Arne Bigsten, senior professor i Nationalekonomi. Vad är det som behöver göras för att den ska fungera igen? – Det gäller att återupprätta förtroendet mot resten av världen. Det finns en oerhörd kompetens i det här landet, säger han.

Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Jon Jordås

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista