Fotot visar Horace Engdahl, en man i svart  rock som sitter vid ett bord.
Horace Engdahl i Svenska Akademin har kritiserat sin ledare Sara Danius. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Horace Engdahl bryter tystnaden: Dålig krishantering

19 min

Akademiens krishantering av kulturprofilen skapade en kris som var större än det ursprungliga problemet, säger Horace Engdahl.

I en intervju i "Nordegren & Epstein i P1" kommenterar Horace Engdahl för första gången krisen i Svenska Akademien.

– Som jag ser det handlar det om dålig krishantering, och oenighet om hur situationen som uppstod i november förra året skulle bemästras, då Dagens Nyheter publicerade en artikel där en person i Akademiens omgivning anklagades för sexuella trakasserier. Sen följde ett antal åtgärder och en allt djupnande oenighet i akademien. Och krishantering skapade en kris som var större än det ursprungliga problemet, säger Horace Engdahl till "Nordegren & Epstein i P1".

Bakgrunden till krisen i Svenska Akademien är avslöjandet i Dagens Nyheter om anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault, som är gift med akademiledamoten Katarina Frostenson och har nära band till Svenska Akademien.

Han nekar till brott och delar av förundersökningen lades ner tidigare i år. Parallellt har en advokatbyrå på uppdrag av Akademien utrett kulturprofilen.

När utredningen var klar i början av april skapade den en spricka i Akademien, och Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnade sina stolar.

– Jag önskar att jag hade haft större sinnesnärvaro i november förra året då vi satte igång och diskuterade i Akademien hur vi skulle bemästra hotet som fanns, i och med den här artikeln (i Dagens Nyheter), säger Horace Engdahl.

Fanns det inte en berättigad kritik att undersöka vad som hänt?

– Det vet vi inte. För det besvärliga med artikeln var att det framfördes ett antal anklagelser av vittnen varav ett stort antal var anonyma, vilket är en egendomlig och lite märklig omständighet som är främmande för svensk rättstradition, tycker jag. Det gjorde det svårt att ta ställning till allvaret och sanningshalten i vittnesmålen. Vi hade inga möjligheter eller kunskap som lät oss avgöra vad som låg bakom, och i vilken mån de här påståendena var sanna, säger Horace Engdahl.

– Vi borde då hållit fast vid den självklara rättsprincip att ingen är skyldig förrän det är bevisat, och en anklagelse är inte lika med en fällande dom. Vi kunde ju ha avbrutit samarbetet med den så kallade kulturprofilen tills detta var klarlagt. Men vi borde hållit oss en smula lugna, och inte rusat med i upploppet.

Några dagar efter Englund, Espmark och Östergrens avhopp  – den 10 april –  skrev Horace Engdahl i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Hon lämnade kort därefter Akademien, vilket även Katarina Frostenson gjorde.

– Akademien arbetar med en kollegial beslutsform vilket betyder att när man fattat besluten måste alla acceptera dem och identifieras sig med dem. Det gäller även den ständiga sekreteraren. Ständiga sekreteraren fattar inga egna beslut, hon är ingen vd eller president, säger Horace Engdahl om hans kritik mot Danius.

– Det framstår då som egendomligt att hota med att hoppa av för att få igenom ett visst beslut. Det är främmande för Akademiens arbetsform, och det gjorde mig otroligt upprörd i det läget. Och jag skrev artikeln i tillstånd av största upprördhet.

Akademien är efter avhoppen så pass reducerad att det är oklart om den kan upprätta sin verksamhet, vilket bland annat oroar Nobelstiftelsen samt Kung XVI Gustaf som är Akademiens beskyddare.

Förra veckan publicerade Svenska Akademien ett pressmeddelande, som av experter ansågs andas självkritik, och gav de nyligen avhoppade ledamöterna – Peter Englund, Kjell Espmark, Klas Östergren och Sara Danius – rätt i frågan om hur advokatutredningen hanterats. Akademien överlämnade parallellt utredningen till rättsvårdande myndigheter.

Under de senaste veckorna, när krisen i Akademien tagit fart, har Horace Engdahl – likt flera andra ledamöter – inte ställt upp på några intervjuer. Men på tisdagen medverkade han alltså i "Nordegren & Epstein i P1".

– De senaste veckorna har varit lite stökiga, det har varit ett nästan oavbrutet larm i medierna om Akademiens kris. Även om jag inte har någon officiell funktion, jag är vanlig ledamot, så har jag inte kunnat undgå att dras in i en rad diskussioner och aktioner som på något sätt försöker bemästra detta, säger Horace Engdahl.

Han säger i intervjun att hans hetaste önskan är att Akademiens ledamöter kan sluta fred, och att de som hoppat av kommer tillbaka.

– Jag är beredd att göra vad som helst, för jag tycker det är så ofattbart tråkigt att den här splittringen har skett, säger han.

Fakta/Horace Engdahl

År 1997 valdes Horace Engdahl – litteraturhistoriker och författare – in i Svenska Akademien som efterträdare till författaren Johannes Edfelt och åren 1999 till 2009 beklädde han ämbetet som Akademiens ständige sekreterare.

Vid sidan av detta var han bland annat ledamot av Kungliga Operans styrelse och adjungerad professor i nordisk litteratur vid Århus universitet.

Horace Engdahl, som är 69 år gammal och bor i Stockholm, har stol nummer 17.

Han var under åren 1989–2014 gift med litteraturvetaren och professorn Ebba Witt-Brattström.

Källa: Svenska Akademien.

Fakta/Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

Under hösten får en advokatbyrå i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna.

Utredningen presenteras för Akademins ledamöter och en djup spricka uppstår. Man röstar om uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen.

Den 6 april meddelar tre ledamöter som röstade för en uteslutning — Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren — att de lämnar sina stolar.

Den 7 april skriver Svenska Dagbladet att advokatutredningen visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med Nobelprisöverläggningar. Utredningen rekommenderar också Akademien att polisanmäla kulturprofilens verksamhet för ekonomisk brottslighet, vilket Akademien avblåser med en intern omröstning, enligt Danius.

Den 9 april uppger Dagens Nyheter, som tagit del av Svenska Akademiens advokatutredning, att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Uppgifterna avfärdas av mannens advokat.

Den 10 april skriver ledamoten Horace Engdahl i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Den 11 april konstaterar Nobelstiftelsen att krisen skadar Nobelprisets anseende.

Den 12 april lämnar Sara Danius både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar sin stol. Beslutet att båda lämnar grundar sig i en kompromiss mellan lägren, enligt den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson.

Den 13 april begär Klas Östergren formellt utträde ur Akademien.

Den 18 april meddelar kungen att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran.

Den 19 april begär Akademiledamoten Lotta Lotass utträde ut Akademien. Lotass valdes in 2009 men har inte deltagit i arbetet de senaste två åren.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. Ekobrottsmyndigheten bekräftar att man fått in handlingar från Akademien.

Källa: TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista