Flicka eller pojke? Foto: PrB

Ovanligt men möjligt att välja kön på sitt barn

Att välja kön på sitt kommande barn är möjligt även i Sverige, utan att bryta mot svensk lag. Föräldrar kan få reda på barnets kön inom tidsgränsen för fri abort, och välja bort foster av oönskat kön.

Det det handlar om är den ganska stora grupp kvinnor, till exempel de över trettiofyra år, som mödravården av säkerhetsskäl tar fostervattensprover på i ett tidigt skede av graviditeten. Ur de här proverna, som först och främst är till för att avslöja genetiska avvikelser hos fostret, kan den förälder som vill även få veta om det är en flicka eller pojke. 
Det beskedet kommer inom tidsgränsen för att utnyttja rätten till fri abort, om nu könsutfallet inte skulle visa sig passa.
Lennart Nordström som är verksamhetschef på Kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge bedömer att det sker oerhört sällan att föräldrar väljer kön på sitt barn.
- Det finns ju teoretiskt den möjligheten, men vi bedömer att om den överhuvudtaget finns så är det ytterst sällsynt i den svenska befolkningen, säger Lennart Nordström.
På svenska kvinnokliniker säger man att sådana här taktiska könsval är mycket ovanliga, men i bland annat USA är  forskare nu på gång med nya fosterdiagnostiska metoder. Ett vanligt blodprov skulle enkelt kunna ge beked om kön betydligt tidigare under graviditeten. Detta har fått oron att stiga i länder som Kina och Indien där dagens mer krångliga fosterdiagnostiska metoder redan bidragit till att rucka hela könsbalansen i befolkningen.

Men i Sverige välkomnar Lennart Nordström de framtida enkla blodproverna eftersom han inte tror att de skulle öka intresset för att aktivt välja kön på sina kommande barn.
- Jag tycker inte att detta får påverka förbättrad diagnostik som minskar riskerna för komplikationer, säger Lennart Nordström.

                                                         Kristoffer Gunnartz
                                                   kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".