Rätt socialt nätverk kan smälla högre än utbildning

I en avhandling från Linköpings universitet visar doktoranden Alireza Behtoui att skillnaden mellan folk som fått jobb och de som inte lyckats skaffa sig jobb beror mer på deras sociala kapital - om de känner rätt personer eller inte - än på vilken sorts utbildning de har i bagaget.

– Om du är juridikutbildad och hamnar på en advokat, eller om du blir arbetslös trots samma utbildning, det beror på vilket socialt kapital du har tillgng till.

Rätt vänskapskrets av betydelse
Alireza Behtoui har bland annat intervjuat 2000 nyanställda i en kommun. Och resultaten visar att de anställda som hade ett bra socialt kapital, det vill säga rätt sorts kontakter, hade högre lön och bättre arbetsförhållanden är de med sämre socialt kapital. Umgås du med direktörer har du alltså större chans att få ett bra jobb med hög lön än om du umgås med pizzabagare och städerskor.

Enligt studien är anledningarna flera - alltifrån att personer med ett bra socialt kapital kan bli rekommenderade till jobb eller få tips om jobb, till att de vid anställningsintervjun vet hur de ska bete sig, klä sig och prata.

Viktig kunskap
Resultaten är viktiga anser Alireza Behtoui, inte minst med tanke på att de också kunnat visa att nära hälften av alla jobb i Sverige förmedlas genom informella kontakter. Enligt Behtouis undersökningar är värdet av ett bra socialt kapital nästan lika stort som utbildning när man söker jobb.

– Många gånger tror vi på meritokrati - att vi får jobb på meriter som vi skaffat oss - men den här studien visar att det inte alltid är våra meriter som avgör, säger Alireza Behtoui, som inte ser sina resultat som nedslående eftersom han inte tror att folk med sämre jobb tror att det är fel på dem själva utan snarare på utbildningssystemet.

Alireza Behtoui disputerade fredagen den 27 oktober vid ”Tema etnicitet” på Linköpings universitet.

Urban Björstadius
urban.bjorstadius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".