Sajter om cancerrisk skräms i onödan

Fler och fler vänder sig till internet för att få svar på frågor om sin hälsa, och bland annat blir sajter där man kan testa sin risk för olika former av cancer vanligare. Men många av de här cancerrisksajterna uppfyller inte de kvalitetskrav som finns, enligt en ny doktorsavhandling.

Det finns ett antal såna här sajter framför allt på engelska. Alexandra Ekman vid Karolinska Institutet har granskat 22 sajter som en del av sin doktorsavhandling. Hon har utgått från EUs kvalitetskrav på sådana här sajter: att man ska kunna se vem som ligger bakom, vilken målsättningen med sajten är, och hur ofta den uppdateras den med mera.

- Det blev väldigt dåligt resultat, bara två av dem uppfyllde nästan alla kraven, sammanfattar hon.

Raggar kunder

Flera av sajterna är mest till för att ragga kunder till läkare, om man får tro Alexandra Ekmans handledare, professor Jan-Eric Litton.

– Redan efter ett par frågor hamnar man i att man ska beställa tid hos en läkare som står bakom sajten. De skrämmer de upp folk i onödan, konstaterar Litton, som dock betonar att de sajterna inte finns i Sverige utan i USA.  

Den sajt som klarade sig bäst i granskningen var en som hör till amerikanska harvarduniversitetet. Och utifrån den har sen Alexandra Ekman, Jan-Eric Litton och andra på Karolinska Institutet byggt en svensk sajt som har funnits i ett par år nu.

Ingen verklig diagnos

Också den svenska webbplatsen har kritiserats för att skrämma upp folk i onödan. Men Janeric Litton betonar att det handlar om att förmedla aktuell kunskap och inte om att ställa en verklig diagnos.

I USA har det också kommit liknande sajter om hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes, nåt som Jan-Eric Litton gärna skulle vilja öppna i Sverige också. Men det saknas pengar till det, säger han.

Björn Gunér
bjorn.guner@sr.se

Länk till den svenska sajten: