Satsning på forskning dras in

En tidigare föreslagen satsning på 100 miljoner kronor till forskning och utveckling i företag ströks i budgeten som kom för några veckor sedan, trots att regeringen har uttalat sitt stöd för jobbskapande små och medelstora företag.

Programmet Forska & Väx skulle skapa de nya jobben och på den statliga myndigheten Vinnova som håller i satsningen var överraskningen stor när beskedet kom att det inte blir nåt säger Helen Andreasson som är handläggare där:

– Vi blev otroligt förvånade. Programmet har ju fått ett ganska bra genomslag. Företag har uppskattat det och vi har fått igenom över 1200 ansökningar. Sedan tycker vi också att det ligger helt i linje med regeringens nya politik, att man vill satsa på företagen och på nya arbetstillfällen, säger hon.

Det var inte bara på Vinnova man var förvånad. Det har kommit kritik från industrin också. När Vetenskapsradion ringer upp Göran Hägglund, statssekreterare på näringsdepartementet, säger att det kanske gick lite fort i budgetarbetet:

– Just den här posten har uppenbart av nån anledning försvunnit i det väldigt snabba budgetarbetet.

Ska jag tolka dig som att den här typen av stöd kommer att få sina pengar?

– Jag törs inte idag säga exakt vad vi lyckas skaka fram i ett första steg men det är vår absoluta ambition att vi vill fortsätta med den här satsningen, säger Hägglund.

Jan-Olov Johansson
jan-olov.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista