Signaler till kompisarna viktigare än miljötänkande och den egna säkerheten för många bilköpare.

Statustänkande styr val av ny bil

Det är varken miljötänkande eller krav på trafiksäkerhet som styr människors bilköp i första hand. En ny studie från Handelshögskolan i Göteborg visar att det handlar mer om primitivt statustänkande än vi själva vill medge.

– Vad vi har funnit är att status är viktigare än vad man sjläv tror, säger Olof Johansson-Stenman professor vid Handelshögskolan i Göteborg som lett den nya studien.

Bygger på enkät
I studien ställdes frågan ”vilka faktorer är viktiga vid ett bilköp” till 2 500 privatpersoner och 83 bilhandlare. Och av de potentiella bilköparna uppgav få att status och utseende var viktiga saker för dem själva, men de flesta var tämligen säkra på att andra människor styrs av just detta. En syn som bekräftades av bilhandlarna som menade att folks bilköp oftare styrs mer av utseende än av faktorer som miljöhänsyn och trafiksäkerhet.

Den nyblivne bilägaren Andreas medger villigt att det var märket och designen som fällde avgörandet när han slog till och köpte en BMW.
– Ja det är det tuffaste som finns på marknaden, tycker jag, det här fräck design. Motorstyrka är inte jag ute efter utan det är mest desigen, så är det, säger han och skrattar lite förläget.

Uråldrigt beteende
Olof Johansson-Stenman förklarar det här beteendet med vårt urgamla behöv av att sända signaler om oss själva till omgivningen. Att imponera på andra var enligt honom något som människsan sysslade med redan som stäppvandrare på Afrikas savanner.
– Även idag finns det ett stort värde för folk att på olika sätt signalera att man på olika vis tillhör gruppen framgångsrika eller lyckade  männsikor med högre status, och valet av bil är ett sätt bland många att signalera detta.

Reporter: Erik Regnström
erik.regnström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista